ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

greek
english

Πληροφορίες για το Παλιούρι

Tuesday, August 04, 2020
Η ονομασία του σημερινού χωριού οφείλεται στα παλιούρια, αγκαθωτούς θάμνους, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την περίφραξη των σπιτιών. Παλιουργιά : Θάμνος φυλλοβόλος, αγκαθωτός (αρχ. ράμνος), βγάζει κίτρινα στελεχωτά λουλουδάκια και καρπό σε σχήμα και χρώμα φλωριού. Η τοποθεσία ελέγχει, άνετα, και τις δυο θάλασσες, του Αιγαίου, νότια, και του Τορωναίου, βορειοανατολικά. Επομένως η αρχική μορφή του τοπωνυμίου (ονόματος), πιθανώς της μετα-κλασσικής περιόδου, ήταν «Παλαιώριον», από τις λέξεις: πάλαι = παλιά και τη λέξη δρα (Αττικ.), δρη (Ιων.), που σημαίνει φροντίδα, επίβλεψη, επιτήρηση. Παλαιώριον, λοιπόν, όπου το μεν αι έπαθε συνίζηση και έγινε απλώς ι, όπως παλαιός = παλιός, το δε ω προφερόταν, ανέκαθεν, ως ου, όπως: κώδων = κουδούνι, ρώθων = ρουθούνι. Έτσι, ομαλότατα, φτάνουμε, ακουστικά στη σημερινή ονομασία «Παλιούρι(ον)». Ανάλογους όρους έχουμε: Πυλαώριον (Πυλαωρός, Πυλαωρία), Ακταιώριον (Ακταιωρός, Ακταιωρία).
Ιδρύθηκε σαν κοινότητα το 1918 με βασιλικό διάταγμα. Το Παλιούρι φημίζεται για την παραγωγή μελιού και ελαιόλαδου όπως και ολόκληρη η περιοχή. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική φύση και να περιπλανηθεί στα κατάφυτα μονοπάτια του πευκοδάσους ή στα στενά σοκάκια του χωριού με το μοναδικό τους παραδοσιακό χρώμα. Στην περιοχή του σημερινού χωριού, πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαία πόλη, με το όνομα Θέραμβος, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος και βρισκόταν ανάμεσα στις τοποθεσίες Χρούσω και Αράπης (ύψωμα με πανοραμική θέα). Ο ίδιος συγγραφέας σημειώνει ότι η πόλη στρατολογήθηκε βίαια από τον Ξέρξη και ίσως γι' αυτό δεν αναφέρεται σε μετέπειτα συγγραφείς. Στη χερσόνησο και στον όρμο του Αγίου Νικολάου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, που πιστοποιούν την ύπαρξη της πόλης.
Οι κάτοικοι του Παλιουρίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο ιερέας Νικόλαος Τριανταφύλλου.
Η συνολική έκταση του χωριού είναι 30.080 στρέμματα. Από αυτά τα 16.000 είναι καλλιεργήσιμη γη και τα 14.080 δάση (13.380 του δημοσίου και 700 κοινοτικά). Ο οικισμός καταλαμβάνει 1.000 στρέμματα περίπου. Τα ελαιόδεντρα είναι 110.000.
Εκτός από τον κύριο οικισμό κατά διαστήματα υπήρχαν κι άλλοι μικρότεροι, όπως το μετόχι του Οσίου Γρηγορίου, η Χρούσω, ο Άγιος Νικόλαος, ο Γλαρόκαβος, τα Ξυνά.
Τον Ιούνιο του 1918 με Βασιλικό Διάταγμα, παραδόθηκε στο Παλιούρι και ο οικισμός "Χρούσω". Για το όνομα "Χρούσω" υπάρχει λαϊκή παράδοση που λέει ότι ονομάστηκε έτσι από τον βασιλιά Χρούσο που έζησε παλιά στην περιοχή. Στην περιοχή υπάρχει το ξενοδοχείο Ξενία που κτίστηκε το 1962 και το κάμπινγκ με το ίδιο όνομα το οποίο κατασκευάστηκε το 1974. Στο Χρούσω μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τα καταγάλανα νερά και τη χρυσαφένια αμμουδιά, που σε συνδυασμό με τα πεύκα που αγγίζουν τη θάλασσα σχηματίζουν ένα κυριολεκτικά μαγευτικό τοπίο.
Νοτιοανατολικά του χωριού, στο τέλος του Τορωναίου κόλπου και έξι χλμ προς το ακρωτήρι Κάνιστρο, βρίσκεται ο οικισμός Ξυνά και δύο χιλιόμετρα μετά, συναντά κανείς τον οικισμό Άγιος Νικόλαος Κανίστρου με τους δύο γραφικούς κολπίσκους και τον φυσικό όρμο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Το ακρωτήριο της Κασσάνδρας ονομάζεται Κάνιστρο και από το Παλιούρι απέχει 8 χλμ. Υπήρχε ναός του Απόλλωνα Καναστρέου, ήταν ιωνικού ρυθμού και αυτό το μαρτυρεί ένα κιονόκρανο εντοιχισμένο πάνω στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η περιοχή του Κάνιστρου είχε παραχωρηθεί από το κράτος το 1933. Παλιά υπήρχε το μετόχι της μονής Αντερ-Ιβήρων στην περιοχή ανάμεσα στο Παλιούρι, στην Αγία Παρασκευή και στην Καψόχωρα (Αντερ λεγόταν το βουνό, το μέρος, όπου ήταν κτισμένο το μετόχι).
Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η μελισσοκομία, οι τουριστικές επιχειρήσεις (ειδικά στους γύρω οικισμούς) και η ελαιοκομία. Επίσης, το Παλιούρι είναι ένας από τους καλύτερους και πιο φημισμένους ψαρότοπους της Χαλκιδικής. Ένα από τα ιδανικότερα, μεταξύ άλλων, σημεία για ψάρεμα, είναι το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.
Στη γιορτή της Παναγίας (15 Αυγούστου), λαμβάνουν χώρα μια σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και το πατροπαράδοτο σταρόγαλο.
Σημαντική εκδήλωση επίσης είναι η γιορτή αναβίωσης του εθίμου των Αγίων Θεοδώρων στις 28 Φεβρουαρίου στην τοποθεσία του κάμπινγκ Ξενία που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιουρίου "Θέραμβος", που ιδρύθηκε το 1995 και το Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου ή η 2η μέρα του Πάσχα).

Παλιούρι-Ακρωτήρι (Natura 2000)
Τόπος Κοινοτικής Προστασίας

Tuesday, August 04, 2020
Η περιοχή του Ακρωτηρίου στο Παλιούρι Χαλκιδικής αποτελεί "Τόπο Κοινοτικής Προστασίας" του δικτύου ΦΥΣΗ 2000(NATURA 2000) με κωδικό GR1270008. Πρόκειται για μία έκταση 2.872 στρεμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Παλιουρίου στο δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, εντοπίζεται στο ΝΑ τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Ο πυθμένας στη ζώνη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη κλίση, λόγω του έντονου κυματισμού που υπάρχει στο ακρωτήρι. Ο τόπος είναι σημαντικός λόγω των λιβαδιών του είδους Posidonia που υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής σε βάθος από 1,5-3 μ. Αυτό το είδος φανερόγαμου φυτού είναι ενδημικό της μεσογείου και απειλούμενο με εξαφάνιση στις περιοχές που μπορεί να έχουν ρυπανθεί. Κίνδυνοι για το ακρωτήρι αποτελούν η εκτεταμένη αλιεία και η διέλευση διαφόρων σκαφών ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγές Links:

Tuesday, August 04, 2020
Νatura 2000:
http://el.wikipedia.org/wiki/Natura_2000
Φιλότης, ΕΜΠ, ΤΥΠΥΘΕ:
http://filotis.itia.ntua.gr/biotopes/?category=2&geo_code=1%2C2%2C7

ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tuesday, August 04, 2020
ΕΡΕΥΝΑ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2023 ®


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (WEBSITE LINKS)

Tuesday, August 04, 2020
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ:
http://www.kassandra.gr/
Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιουρίου Θέραμβος:
https://www.facebook.com/psptheramvos

Χάρτες-Καιρός-Χορηγοί Σελίδας

Google Maps

Weather

ΠΑΛΙΟΎΡΙ WEATHER

ΜΟΤΕΛ ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ (1962)

Monday, August 31, 2020
Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα την περίοδο από το 1951 ως το 1967, μέσα από δημόσιες επενδύσεις δίνεται προτεραιότητα στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών τουριστικής δραστηριότητας. Με βάση αυτή την αναγκαιότητα δημιουργείται ένα τουριστικό δίκτυο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αλυσίδα των ΞΕΝΙΑ, τα τουριστικά περίπτερα, ακτές αναψυχής και διαμορφώσεις στους σημαντικότερους τόπους πολιτιστικού-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που ως τότε δεν διέθεταν καμία αντίστοιχη τουριστική κατασκευή. Το γενικό κλίμα ανάπτυξης και ενίσχυσης του τουρισμού ολοκληρώνεται έμμεσα µε επενδύσεις, τόσο στον τομέα της μεταφοράς (βελτίωση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου), όσο και της επικοινωνίας. Δεν θα ήταν υπερβολή αυτή η περίοδος να χαρακτηριστεί ως υποδειγματική-παραδειγματική απέναντι στο ιδιωτικό κεφάλαιο μιας και με το σύνολο των προαναφερθέντων έργων τίθεται υψηλά ο πήχης του επιπέδου του ελληνικού τουρισμού.
Ο κυριότερος ίσως εκπρόσωπος αυτού του προγράμματος ανέγερσης πρότυπων τουριστικών εγκαταστάσεων είναι η αλυσίδα «Ξενία», μια σειρά ξενοδοχειακών μονάδων και ξενώνων στους περισσότερους νομούς της χώρας. Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται χάρη στο έργο μιας ομάδας αρχιτεκτόνων που αναβάθμισαν τη δημόσια αρχιτεκτονική αλλά και διαμόρφωσαν τον χωρικό χαρακτήρα του τουρισμού στην Ελλάδα. Το δυναμικό των μονάδων «ΞΕΝΙΑ» ήταν μικρό, 40-90 κλίνες. Η μορφή τους βασίστηκε στο συνδυασμό της λειτουργικότητας της κάτοψης με ένα ορθολογικό κατασκευαστικό σύστημα.
Αν υπάρχουν μονάδες, μάρτυρες της αρχιτεκτονικής «άνοιξης», που δηλώνουν πως κάποτε η αρχιτεκτονική έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τον τουρισμό μέσω του δημοσίου είναι αυτές που στέκουν εγκαταλελειμμένες. Αγέρωχες, με έκδηλα τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, των βανδαλισμών, της φθοράς των παρείσακτων κατοίκων τους, αποτελούν ακόμα οργανισμούς ζωντανούς που ξεπήδησαν από το χρόνο, από το ίδιο τοπίο και «ζητούν να ξανανιώσουν».
Ένα ίσως από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αποτελεί και η περίπτωση του Μοτέλ στο Παλιούρι. Το συγκρότημα βρίσκεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, στην χερσόνησο της Κασσάνδρας. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο κάτω άκρο της χερσονήσου, μεταξύ των οικισμών Πευκοχωρίου και Παλιουρίου. Η μονάδα αυτή ως μοτέλ, εφάπτεται στην Περιμετρική οδό της Κασσάνδρας και δημιουργήθηκε το 1962 σε σχέδια του Άρη Κωνσταντινίδη. Αν και για την περιοχή το αρχικό σχέδιο, προέβλεπε μια πλειάδα εγκαταστάσεων όπως λουτρικές, bungalows, ένα πολυώροφο ξενοδοχείο, τελικά τα μόνα που υλοποιήθηκαν ήταν το μοτέλ και το κάμπινγκ.
Το μοτέλ αναπτύχθηκε κατά μήκος της ακτογραμμής έχοντας στην ουσία διασπάσει τη μάζα της ξενοδοχειακής μονάδας σε τμήματα, επιχειρώντας μια διαίρεση καθαρά λειτουργική. Έτσι παρατηρούμε τρεις ευδιάκριτες ενότητες:
● την κοινόχρηστη ενότητα που απαρτίζεται από τα δύο μεγάλα υπόστεγα με το bar, το Εστιατόριο-Μαγειρείο και το αίθριο που τα ενώνει.
● την πιο ιδιωτική που αποτελείται από τέσσερα όμοια διώροφα περίπτερα 18 δίκλινων δωματίων, με τρία ανοικτά κλιμακοστάσια ανάμεσά τους,
● την καθαρά λειτουργική ενότητα που περιελάμβανε τα καταλύματα του προσωπικού και σε ένα πανομοιότυπο περίπτερο τους χώρους του πλυντηρίου, τη λινοθήκης και του μηχανοστασίου.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το περίπτερο της υποδοχής με το κεκλιμένο στέγαστρο.
Η μονάδα αυτή παρά το ειδυλλιακό της τοποθεσίας και την εγγύτητά της με τη θάλασσα λειτούργησε ως το 1997. Από τότε εγκαταλείφθηκε κυριολεκτικά στην τύχη της με αποτέλεσμα να έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τη φθορά του χρόνου και τους βανδαλισμούς.
Η αξία του οικοδομήματος αυτού έγκειται τόσο στο ότι αποτελεί τμήμα της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας, όσο και στην ιδιαιτερότητά του ως φορέα συλλογικής μνήμης, γνωρίσματα που παρουσιάζουν και άλλες περιπτώσεις της αλυσίδας «Ξενία».

Άρης Κωνσταντινίδης - Αρχιτέκτων Μοτέλ Ξενία (1913-1993)

Ο Άρης Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. Συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το έργο του εκτιμήθηκε και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό και αποτελεί πηγή έμπνευσης παλαιών και νέων αρχιτεκτόνων. Το εξαιρετικά διακεκριμένο έργο του έχει γίνει αντικείμενο πολλών δημοσιεύσεων και μελετών. Κάθε φορά που γίνεται μια νέα απόπειρα μελέτης και έρευνας αυτού, αποκαλύπτονται νέες όψεις που εμπλουτίζουν τόσο την ελληνική αρχιτεκτονική βιβλιογραφία όσο και την κατανόηση του πλούτου που εμπεριέχει το έργο αυτό.
Ο Άρης Κωνσταντινίδης διαδέχτηκε τον Χαράλαμπο Σφαέλλο στην θέση του προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ. και στην ουσία ταυτίστηκε με το οικοδομικό αυτό πρόγραμμα και τον ίδιο τον οργανισμό. Χάραξε μια διαφορετική αρχιτεκτονική πορεία που βασίστηκε σε ένα «στιβαρό» ιδεολογικό υπόβαθρο. Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ήρθε αναπόφευκτα σε επαφή με το μοντέρνο κίνημα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε για ένα διάστημα στην Πολεοδομία της Αθήνας (1938-42), καθώς και στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1942-50). Η έντονη ιδεολογική του ταυτότητα και η πεποίθηση του πως η αρχιτεκτονική αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα τον οδήγησαν σε θέσεις «κλειδιά» του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα, διετέλεσε προϊστάμενος της υπηρεσίας μελετών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Ο.Ε.Κ. (1955-57) προτού αναλάβει τη διεύθυνση του Ε.Ο.Τ..
Η αρχιτεκτονική του δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κύρια στοιχεία της αποκαλούμενης «άνοιξης» της δεκαετίας του ’60.

ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
«ΜΕΛΕΤΕΣ + KATAΣKEYEΣ» (1981) 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΛΑΚΙΔΗΣ:
«ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΙΑ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» (2010)
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΙΝΟΣ & ΚΑΛΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ:
«ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ» (2015)

ΕΡΕΥΝΑ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2023 ®

Ταυτότητα Μνημείου

Ταυτότητα Μνημείου
Wednesday, January 20, 2021

Ονομασία Μνημείου: Μοτέλ «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, φερόμενης ιδιοκτησίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.
Θέση: Παλιούρι
Τύπος Κήρυξης: Νεώτερο μνημείο
Είδος Μνημείου: Καταλύματα, Τμήματα Κτιρίου, Αστικά Κτίρια
Χρονική Περίοδος: Σύγχρονη
Φορέας Προστασίας: ΕΝΜ Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκη
Καθεστώς Ιδιοκτησίας: Δημοσίου
Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός ΦΕΚ:
ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/75379/2055/19-9-2008, ΦΕΚ 449/ΑΑΠ/15-10-2008
Κείμενο: Χαρακτηρίζουμε ως μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1γ, του ν. 3028/2002, του συγκροτήματος του Μοτέλ «ΞΕΝΙΑ» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, φερόμενης ιδιοκτησίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, τεχνικής και ιστορικής σημασίας του. Αποτελεί κτίριο ειδικής χρήσης με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και τεχνικά στοιχεία, εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό τοπίο και στο περιβάλλον του και είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη (1913-1993), του οποίου η θητεία σηματοδότησε τη διαμόρφωση των ξενοδοχειακών μονάδων του EOT κατά την περίοδο 1957-67.

Χάρτες - Σχέδια

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ (LINKS):
Monday, August 30, 2021

Τα Μετόχια της χερσονήσου Κασσάνδρας
Επιφανείς Κασσάνδρας
Οι υγρότοποι της Κασσάνδρας από ιστορικο-αρχαιολογική άποψη
Λαογραφία & Πολιτισμός στην Κασσάνδρα
Η λίμνη Μαυρόμπαρα με τις σπάνιες χελώνες στο Πολύχρονο
Περιπατητικές Διαδρομές στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας
Το πυροβόλο FLAK 30 των 20mm στην παραλία της Φούρκας
Ζωγράφοι-Γλύπτες
Λαϊκοί Οργανοπαίχτες & Τραγουδιστές της Κασσάνδρας
Λογοτέχνες-Συγγραφείς-Επιστήμονες της Κασσάνδρας
Οι Εκκλησίες & Τα Παρεκλήσια Της Κασσάνδρας (Φωτογραφίες)
Φεστιβάλ & Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κασσάνδρα
Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής (SPA)
Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σωλήνας Καλλιθέας
Παναγία Φανερωμένη ξωκλήσι του 16ου αιώνα στην Νέα Σκιώνη
Βυζαντινός Πύργος & Αγίασμα του Αγίου Παύλου στην Νέα Φώκαια
Άγιος Αθανάσιος τοιχογραφημένος ναός της Φούρκας
Ξενοφών Παιονίδης επιφανής αρχιτέκτωνας από την Φούρκα
Άγια Τριάδα τοιχογραφημένος ναός του Κασσανδρινού
Εκκλησία της Παναγίας τοιχογραφημένος ναός (1619) της Καλάνδρας
Ο Φάρος στο Ποσείδι
Τα παλιά σπίτια της Κασσάνδρειας
Ο ανεμόμυλος της Κασσάνδρειας
Ο γεροπλάτανος της Κασσάνδρειας
Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή
Υγρότοποι Νέας Φώκαιας (NATURA 2000)
Το Σπήλαιο στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής
Μικρό αφιέρωμα στους εκλεγμένους Πολιτικούς της Κασσάνδρας
Μοτέλ Ξενία Παλιουρίου (1962)
Sunspot Web Design
www.kassandra-halkidiki.gr
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΛΗΡΗΣ Τουριστικός & Πολιτιστικός Οδηγός
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΝΗΣ
63077 Πεζόδρομος Κασσάνδρειας Χαλκιδικής
ΤΗΛ.: +302374023330 & +306946676500
e-mail:
© Sunspot Web Design 2008-2023 ®
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
Thursday, March 31, 2022
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website: www.kassandra-halkidiki.gr ως πηγή των εικόνων (link).

Συνεργαζόμενες ιστοσελίδες:
HALKIDIKI GREECE
KASSANDRA'S DRINK, EAT & LEARN GUIDE
Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
Kassandra Hotels