04. ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
(PAINTERS-SCULPTURES)

Wednesday, August 26, 2020
Μια μικρή ξενάγηση με οδηγό την αγάπη και την γνώση του τόπου με τις «πέτρες που βουλιάζουν μέσα στα χρόνια» και «τα βράχια με τη γνώση των γονιών μας». Έναν τόπο, που τον εμψύχωσαν όλοι όσοι δούλεψαν και μόχθησαν εκεί κι ανάμεσά τους καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγγειοπλάστες, γλύπτες, μουσικοί, ποιητές. Το έργο τους επηρέασε νεότερους καλλιτέχνες οι οποίοι με τη σειρά τους κι εκείνοι, έσκυψαν με αγάπη πάνω στο χαλκιδικιώτικο τοπίο και απεικόνισαν διάφορες πλευρές του. Ο αναγνώστης των μικρών αλλά περιεκτικότατων κειμένων και φωτογραφιών έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα μέρος της τόσο πολύτιμης δουλειάς των.
Ο τόπος μας, μιλάει με χίλιες φωνές που έρχονται στ' αυτιά μας σαν απόηχος από τον εύφορο κάμπο, τις γέρικες «ελιές με τις ρυτίδες των γονιών μας», τα απότομα βράχια, τα μποστάνια και τ' αλώνια. Κοντά σ' αυτά η θάλασσα, με τις ψαροταβέρνες και τα καΐκια της, τα γιαλόξυλα, δημιουργούν αμέτρητους πίνακες στο καβαλέτο που έστησε η φύση.
Το πολύτιμο έργο της φιλόλογου Γερακίνας Ν. Μυλωνά, με τίτλο «Η Άθυτος και οι ζωγράφοι Ρέγκος - Παραλής - Πεντζίκης», έκδοσης της κοινότητας Αθύτου, ήταν το έναυσμα για αυτήν την παρουσίαση. Έγινε προσπάθεια να βρεθούν φωτογραφίες όσο δυνατόν περισσοτέρων έργων που έχουν θέματα από την Κασσάνδρα και κατ' επέκταση από την Χαλκιδική, πράγμα λίγο δύσκολο γιατί οι πιό πολλοί ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η παρουσίαση των καλλιτεχνών έγινε με κριτήριο την χρονολογία γέννησης.

● ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ ΡΕΓΚΟΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1903-1984)
● ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΛΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1908-1975)
● ΝΙΚΟΣ Γ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ (1908-1993)
● ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1929-2020)
● ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1944-)
● ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΣΣΕΡ  - ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ (1946-2015)
● ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1951-)
● ΓΙΟΥΡΙ ΖΑΝΤΝΙΚΑΡ (JURE ZADNIKAR) - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1968-)
● ΒΑΣΙΛΗΣ Κ ΠΑΥΛΗΣ - ΓΛΥΠΤΗΣ (1956-)
● ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ - ΓΛΥΠΤΗΣ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ (1965-)

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ ΡΕΓΚΟΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1903-1984)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Πολύκλειτος Ρέγκος γεννήθηκε στη Νάξο το 1903 από πατέρα Τηνιακό και μητέρα Μυκονιάτισσα. Το 1913 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με την πατρική του οικογένεια. Στο χρονικό διάστημα 1920-1926 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών κοντά στο Νικόλαο Λύτρα. Ως τελειόφοιτος, τον Μάρτιο του 1926, παρουσίασε έργο του για πρώτη φορά στην Αθήνα, συμμετέχοντας στην «Έκθεση των Τεσσάρων» (Σπ. Βασιλείου, Άντ. Πολυκανδριώτης, Σπ. Κόκκινος, Πολ. Ρέγκος). Από το 1926, πού πρωτοεπισκέφθηκε το Άγιο Όρος, άρχισαν τα ταξίδια του στη Χαλκιδική.
Το 1930 παντρεύτηκε και έφυγε με τη γυναίκα του για το Παρίσι όπου παρέμειναν για μία πενταετία. Εκεί φοίτησε στην Ακαδημία Γκράν Σωμιέρ του Μουσείου του Λούβρου και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στο εργαστήριο του Δημήτρη Γαλάνη. Το 1934 εξέθεσε έργα του στη γαλλική πρωτεύουσα και εξέδωσε Λεύκωμα με 21 ξυλογραφίες από το Άγιο  Όρος, προλογισμένο από τον καθηγητή βυζαντινής τέχνης στη Σορβόννη Κάρολο Ντήλ.
Το 1935 επέστρεψε οριστικά στη Θεσσαλονίκη. Από το 1937 και για δώδεκα χρόνια δίδασκε σχέδιο στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (1951-1969). Ασχολήθηκε με διάφορα θέματα και κυρίως προσωπογραφίες, τοπία και αγιογραφίες. Τοιχογράφησε το παρεκκλήσι του τάφου του αγίου Δημητρίου, τον άγιο Στυλιανό στο Άσυλο τού Παιδιού στη Θεσσαλονίκη, το εκκλησάκι των Ταξιαρχών στο αεροδρόμιο στο Σέδες, την ορθόδοξη εκκλησία του αγίου Στεφάνου στο Παρίσι και άλλα. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με το παράσημο τού «Αξιωματικού της Γαλλικής Ακαδημίας» (1952), το «Μετάλλιο Βερμέϊγ» Τεχνών - Επιστημών - Γραμμάτων της πόλεώς των Παρισίων (1973), το Χρυσό Κλειδί της πόλεως της Βοστόνης (1974) και το Αργυρό Μετάλλιο της πόλεως της Θεσσαλονίκης (1984).
Στο πλαίσιο της ευρύτερης καλλιτεχνικής του δημιουργίας ασχολήθηκε με την εικονογράφηση λογοτεχνικών περιοδικών και την αγιογράφηση εκκλησιών και φιλοτέχνησε φορητές εικόνες. Δημοσίευσε επίσης άρθρα για την τέχνη και έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο.
Η ζωγραφική του, που περιλαμβάνει τοπία και προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και ηθογραφικές σκηνές, μυθολογικά θέματα και θρησκευτικές παραστάσεις, χαρακτηρίζεται από ένα προσωπικό ύφος που συνδυάζει στοιχεία από τα διδάγματα των δασκάλων του, το έργο του Μαλέα και του Παπαλουκά, τα έργα της πρώιμης αναγέννησης, τη βυζαντινή τέχνη αλλά και τα σύγχρονα ρεύματα.
Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Κοντά του μαθήτευσαν πολλοί καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς κι ανάμεσα τους οι Νίκος Σαχίνης, Τάκης Ιατρού, Κλειώ Νάτση, Πάνος Παπανάκος.
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ρέγκου έγινε το 1980 στην ’Εθνική Πινακοθήκη, με πάνω από διακόσια έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχέδια. Τον Οκτώβριο του 1983 ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να τιμήσει το ζωγράφο οργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ό σπουδαίος καλλιτέχνης και σεμνός και μετριοπαθής άνθρωπος, πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1984 ζωγραφίζοντας μέχρι τις τελευταίες του στιγμές.

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΛΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1908-1975)
Wednesday, August 26, 2020
Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1908 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν από την Άθυτο και η μητέρα του από τον Πολύγυρο. Τούς γονείς του έχασε σε μικρή ηλικία και μετά το δημοτικό φοίτησε στην Ιερατική Σχολή του Μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας κοντά στη Θεσσαλονίκη, που εκπαίδευε τότε δασκάλους καί Ιερείς. Από μαθητής σχεδίαζε, την απόφαση του όμως να σπουδάσει ζωγραφική ενίσχυσε ο ζωγράφος Αντ. Πολυκανδριώτης, που δίδαξε στη Σχολή σχέδιο.
Το 1928 άρχισε να φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Ουμβέρτου Αργυρού, τελείωσε το 1933, και την ίδια χρονιά πήρε μέρος στην Διαρκή Καλλιτεχνική Έκθεση τού Ζαππείου.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1932) επισκέφτηκε το Άγιο Όρος για να μελετήσει τη βυζαντινή τέχνη.
Το 1937 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και διορίστηκε καθηγητής στο Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε σχέδιο ως το 1970 με διακοπή τα χρόνια της Κατοχής.
Το 1940 ως μέλος της Ενώσεως Ελεύθεροι Καλλιτέχνες συμμετείχε με τρία έργα του στην έκθεση πού έγινε στον Πειραιά.
Το 1944 παρουσίασε 15 έργα του στην «Έκθεση Τέχνης» στο «Άσυλο παιδιού Θεσσαλονίκης» που οργάνωσε μαζί με τούς ζωγράφους Γ. Βακαλό, X. Λεφάκη, Π. Ρέγκο. Το 1948 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση με 58 έργα, οργανωμένη από τον Σύλλογο Αποφοίτων Βαλαγιάννη στη Σχολή τους στη Θεσσαλονίκη.
Το 1950 ζωγράφισε αρχοντικά και εκκλησίες στη Καστοριά και την εργασία του αυτή παρουσίασε εκεί σε ατομική έκθεση.
Το 1951 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην ’Ιταλία, Γαλλία και ’Αγγλία για να δει παλιότερη και σύγχρονη τέχνη.
Το 1953 πήρε μέρος με 12 έργα του στην έκθεση Μακεδόνων ζωγράφων στην ’Αθήνα στον «Παρνασσό».
Την ίδια χρονιά εγκατέλειψε τα λαδοχρώματα που χρησιμοποιούσε ως τότε και άρχισε να δουλεύει με τέμπερες.
Το 1954 παρουσίασε 57 έργα του στην αίθουσα «Ώστιν» στη Θεσσαλονίκη.
Από το 1954, μαζί με τα συνήθη θέματά του πού ήταν τα τοπία, άρχισε να ζωγραφίζει έρημες ακρογιαλιές με κεντρικό θέμα ένα γιαλόξυλο, μια πέτρα ή ένα κόκαλο. Από το 1954 ως το 1958 τοιχογράφησε μαζί με τον ζωγράφο Δ. Κεντάκα την αναστηλωμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Ακρόπολη των Σερρών.
Το 1960 σχεδίασε και έκτισε το σπίτι και εργαστήριο του σ’ ένα λόφο στην περιοχή της Πυλαίας, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Τόσο το σπίτι, με στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και συλλογές λαϊκής τέχνης, όσο και ο κήπος, φυτεμένος με άγριους θάμνους και δένδρα της Χαλκιδικής, αποτελούν μια συνέχεια της ζωγραφικής του δουλειάς.
Από το 1965 ως το 1970 ζωγράφισε τοπία κυρίως από την Άθυτο πού ως ενότητα και με την ονομασία «Λόφοι και ακρογιάλια της Κασσάνδρας» παρουσίασε το 1969 στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και το 1970 στο ίδιο Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από τη Χαλκιδική, ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου πήγαινε συχνά για να ζωγραφίσει από το 1939 και εξής επισκεπτόταν συχνά τα νησιά Σκόπελο, Μύκονο, Θάσο και πόλεις της Β. Ελλάδος, απ’ όπου προέρχονται πολλά τοπία του.
Από το 1968 περίπου ως το 1973 ζωγράφισε κυρίως προσόψεις λαϊκών μαγαζιών της Θεσσαλονίκης, πού με τον τίτλο «Μαγαζιά και Βιτρίνες» παρουσίασε το 1972 στην γκαλερί «Άστορ» στην ’Αθήνα και το 1973 στην γκαλερί «Κοχλίας» στη Θεσσαλονίκη.
Το 1970 παράλληλα με τις τέμπερες χρησιμοποίησε και ακρυλικά χρώματα.
Το 1972 άρχισε να ξαναζωγραφίζει τα γιαλόξυλα στις έρημες Ακρογιαλιές σε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Το 1973 εμφανίστηκε η αρρώστια του.
Το 1974 πήρε μέρος στην ομαδική έκθεση συμπαράστασης προς την Κύπρο που οργανώθηκε στην «Τέχνη» Θεσσαλονίκης με έργα που ζωγράφισε γι’ αυτό το σκοπό.
Συνέχισε να ζωγραφίζει τα γιαλόξυλα και άλλα θέματα, που τα πιο πολλά έμειναν ατελείωτα.
Πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1975 στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και θάφτηκε στον Πολύγυρο.
Τον Νοέμβρη του 1975 μαθητές της τελευταίας τάξης που δίδαξε έκαναν έκθεση με 27 έργα του στο κολλέγιο Ανατόλια και ο Δήμος Θεσσαλονίκης οργάνωσε έκθεση με 24 έργα του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Πήρε μέρος στις Πανελλήνιες Εκθέσεις του 1948 (έπαινος), 1952, 1957,1963,1967,1973,1975, σε δύο εκθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε εκθέσεις του Υπουργείου Παιδείας στην Αίγυπτο, Καναδά, Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρο και Αγγλία και σε πολλές άλλες ομαδικές.

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ Γ ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ (1908-1993)
Wednesday, August 26, 2020
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1908, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης σπούδασε  φαρμακευτική και εφαρμοσμένη οπτική στο Παρίσι (1926-1928) και φαρμακευτική και βοτανική στο Στρασβούργο (1928-1929). Αμέσως μετά ανέλαβε το φαρμακείο του πατέρα του, που είχε πεθάνει πρόσφατα. Από το 1955 και μέχρι το 1968 εργάστηκε σε φαρμακευτική εταιρεία. Στη συνέχεια αφοσιώθηκε στον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Εκτός από τα δεκάδες ταξίδια στο Άγιο Όρος, ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πήρε μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ζωγράφος αυτοδίδακτος («μα κάθε άλλο παρά απλοϊκός και άτσαλος») ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, πλούτισε τη νεοελληνική ζωγραφική με καινούρια πρωτοφανέρωτα χαρακτηριστικά. Aναθρεμμένος στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, βαθύς γνώστης της βυζαντινής γραμματείας και τέχνης, αλλά και κάτοχος, από πολύ νωρίς, όλων των ρευμάτων και των τάσεων του ευρωπαϊκoύ μοντερνισμού και της avant-guard, συνδύασε στα έργα του την παράδοση με στοιχεία των μετεμπρεσιονιστών (Seurat) φτάνοντας σε εντελώς προσωπικές διατυπώσεις.
Η ζωγραφική του Πεντζίκη είναι σε άμεση συνάρτηση με τον πνευματικό του κόσμο, τον ιδιαίτερο ψυχισμό του, τα νεωτερικά, τόσο τολμηρά πεζογραφήματά του. Όπως τόσες φορές είχε πει, το κέντρο αλλά και το έναυσμα της καλλιτεχνικής του παραγωγής ήταν η ορθόδοξη πίστη και τα πατερικά κείμενα.
Πρωτοπαρουσίασε ζωγραφική του το 1944, έχοντας ήδη βρει τη φωνή του στην πεζογραφία και την ποίηση, έχοντας εκδώσει δηλαδή τα πεζογραφήματα Ανδρέας Δημακούδης και Ο Πεθαμένος και η Ανάσταση, καθώς και την ποιητική συλλογή Εικόνες. Η ουσιαστική εικαστική του παιδεία τον ώθησε στη συγγραφή τεχνοκριτικών σημειωμάτων και μελετών (για τον Παπαλουκά, για τον Γκίκα).
Τα πρώτα χρόνια ζωγραφίζει με μολύβια και λάδια, όμως πολύ νωρίς στρέφεται στην τέμπερα, που θα χρησιμοποιήσει ως το τέλος, γιατί θεωρεί το λάδι αισθησιακό. Αυτή την πρώτη περίοδο (1950-1967) αποτυπώνει το μακεδονίτικο τοπίο και τη βλάστησή του, αλλά και τη γενέθλια πόλη με τα λαϊκά σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησιές. Yιοθετώντας τις λύσεις του pointillisme, διαρθρώνει συνθέσεις μεταϊμπρεσιονιστικής αντίληψης, στις οποίες το χρώμα παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Κυριαρχεί η μικρή κοφτή πινελιά σε αλλεπάλληλα στρώματα, σε έργα λυρικά, όλο χρωματικές αρμονίες, δίχως προοπτική και φωτοσκιάσεις.
Βυζαντινός και ευρωπαίος, πολύπλοκος και αθώος, ορθόδοξος και μοντέρνος, ο Πεντζίκης, κέντησε με αναρίθμητες πινελιές, με απέραντη αγάπη και υπομονή, ένα μυστικό τοπίο όπου αναδύονται οι σχέσεις του ανθρώπου με το απόλυτο - όπου όμως ο ερμητισμός και η συμβολική προέκταση δεν θαμπώνουν τα ακριβά υλικά της ζωής, την ανήσυχη πραγματογνωσία μιας σύγχρονης ζωγραφικής συνείδησης.
1951: Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Με τις πενιχρές εισπράξεις της έκθεσης παραθερίζει με τη σύζυγό του στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Εντυπώσεις και εμπειρίες από τον παραθερισμό αυτόν διαφαίνονται στο «Μυθιστόρημα της Κυρίας Ερσης». Διάλεξη «Περί Κασσάνδρας».
1952: Αρχίζει τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Η Αρχιτεκτονική της Σκόρπιας Ζωής» που θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά. Μαζί με τον φίλο του ζωγράφο Γιώργο Παραλή μένουν ενάμιση μήνα στο Αγιον Ορος ζωγραφίζοντας. Ατομική Εκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Γέννηση του γιου του Γαβριήλ.
1966: Πρώτη έκδοση του «Μυθιστορήματος της Κυρίας Ερσης».
1993: Πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή στις 13 Ιανουαρίου. Κηδεύεται την επομένη και ενταφιάζεται στο Κοιμητήριο του Ιερού Κοινοβίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής.

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1929-2020)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Κώστας Γούναρης γεννήθηκε στις 5/10/1929 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1947 από την Παλαιά Δημόσια Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε με την ειδικότητα του σχεδιαστή επίπλου και κοστολόγου σε ανάλογες βιομηχανίες. Σπουδές στη ζωγραφική δεν έκανε - είναι αυτοδίδακτος. Ζωγράφιζε με ακουαρέλα σε αραιά και πυκνή μορφή, καθώς και με σινική μελάνη. Χαρακτηριστικά στοιχεία της δουλειάς του αποτελούν η προσήλωση στη λεπτομέρεια, η ακρίβεια, η αρτιότητα και η επιδεξιότητα με την οποία χειρίζεται το ραπιδογράφο και το πινέλο. Οι ακουαρέλες και τα σχέδιά του δεκαετίες τώρα παραμένουν ζωντανοί μάρτυρες ενός νοσταλγικού παρελθόντος. Τα πρώτα του έργα αρχίζουν από το 1942. Όλες οι ελεύθερες ώρες του είναι αφιερωμένες από μικρό παιδί στη ζωγραφική. Στα έργα του ανακαλύπτουμε μια γνήσια καλλιτεχνική προσωπικότητα που ζωγραφίζει με περισσή ακρίβεια και λεπτομέρεια, το οικείο καθημερινό περιβάλλον, λαϊκά σπίτια εγκαταλειμμένα αρχοντικά και ιστορικά μνημεία, μοναστήρια και αστικές γειτονιές. Μεταξύ άλλων, έχει απεικονίσει σε ακουαρέλες τοπία- στιγμιότυπα της Σιάτιστας, του Αγίου Όρους, των Αρχοντικών της Θεσσαλονίκης, της Αρναίας και μέρη από διάφορα ταξίδια ανά την Ελλάδα. Η πρώτη συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση έγινε το 1974, χρονολογία που συμπίπτει με την πρώτη του συνεργασία με τη «Μικρή Πινακοθήκη» της «Διαγωνίου», στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις. Το 1979 θα κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση. Ήταν μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Ατομικές εκθέσεις:

● 1979 Ζωγραφική Κ. Γούναρη (ακουαρέλα) - Διαγώνιος
● 1981 Ζωγραφική Κ. Γούναρη (ακουαρέλα) - Διαγώνιος
● 1983 Σιάτιστα (ακουαρέλα) - Διαγώνιος
● 1984 Άγιο Όρος (ακουαρέλα) - Διαγώνιος
● 1987 Αρχοντικά της Θεσσαλονίκης (ακουαρέλα) - Διαγώνιος
● 1991 Αρναία (ακουαρέλα) - Διαγώνιος
● 1992 Αρναία (σινική μελάνη & μαρκαδόρος) - Το Υπόγειο, Σταυρούπολη
● 1997 Σχέδια από τη Θεσσαλονίκη (σινική μελάνη) - Ιανός
● 2002 Από τα ταξίδια μου στην Ελλάδα (ακουαρέλα) - Ιανός
● 2005 Από τη Θεσσαλονίκη που έφυγε (ακουαρέλα) - Ιανός

Η τελευταία του έκθεση έγινε το 2013 στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1944-)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Γιώργος Γαβρίλης γεννήθηκε το 1944 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Σπούδασε κτηνιατρική στο Α.Π.Θ.. Εργάσθηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων της «Εκδοτικής Αθηνών» από το 1977 έως το 1987. Την ίδια χρονιά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε και εργάσθηκε στη ΗΕLΕΧΡΟ-ΔΕΘ, στη διαφημιστική εταιρεία F&G, στην εταιρεία PYRAMIS και αλλού. Από το 1998 έως το 2015 έζησε και ζωγράφισε στην Κρυοπηγή Κασσάνδρας.
Το 1976 πρωτοπαρουσιάσθηκε από τη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος». Το 1983 πήρε μέρος σε ομαδική έκθεση στη γκαλερί «4+» της Αθήνας. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς εξέθεσε έργα του στον Πολύγυρο. Το 1988 ο «Εκδοτικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης» εξέδωσε ένα τεύχος με ζωγραφιές του και με τον τίτλο «Λεπτομέρειες από τη Χαλκιδική». Ο εκδοτικός οίκος «Μέλισσα» συμπεριέλαβε το όνομά του στην έκδοση «Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών», Αθήνα. Έργα του υπάρχουν σε οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, και το εξωτερικό.

Eκθέσεις:

1982 Ατομική, με τίτλο «Αμοργός - Σαντορίνη», Πολύγυρος Χαλκιδική.
1989 Ατομική, με τίτλο «Λεπτομέρειες από την Χαλκιδική», γκαλερί «Διαγώνιος», Θεσσαλονίκη.
1990 Ατομική, με τίτλο «Γράμματα που δεν στάλθηκαν ποτέ», γκαλερί «Διαγώνιος», Θεσσαλονίκη.
1990 Ομαδική, Πολύγυρος, Χαλκιδική.
1993 Ατομική, με τίτλο «Τέμπερες 1988 - 1992», γκαλερί «Διαγώνιος», Θεσσαλονίκη.
1996 Ατομική, με τίτλο «Χαλκιδική, τέσσερις εποχές», ΧΑΝΘ.
1997 Ατομική, με τίτλο «Σπίτια και Τοπία στη σιωπή», ΧΑΝΘ.
1998 Ατομική, με τίτλο «Κασσάνδρα, Μελισσοτόπια», γκαλερί «ASTRA», Αθήνα.
1999 Ατομική, με τίτλο «Στις εκβολές του Αξιού», ΧΑΝΘ.
2000 Ατομική, με τίτλο «Μνήμη Γιώργου Παραλή», συμμετοχή στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ SANI.
2001 Ενότητα με τίτλο «Από την πλευρά της σιωπής», δεν εκτέθηκε ποτέ
2002 Ενότητα με τίτλο «Τοπία και σπίτια στην σιωπή», δεν εκτέθηκε ποτέ
2003 Ατομική, με τίτλο «Η Κασσάνδρα µέσα απ᾿ τα όνειρά µου», Πολύγυρος.
2005 Ατομική, με τίτλο «Πολύγυρος (αστικό, περιαστικό περιβάλλον, τοπίο)», Πολύγυρος
2006 Ενότητα με τίτλο «Ελιές 1ος κύκλος», δεν εκτέθηκε ποτέ
2006 - 2007 Ενότητα με τίτλο «Τοπία της Κασσάνδρας», δεν εκτέθηκε ποτέ
2007 Ενότητα με τίτλο «Λίγο πριν λίγο μετά», Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
2008 Ενότητα με τίτλο «Ελιές 2ος κύκλος», Κρυοπηγή Κασσάνδρας
2009 Ενότητα με τίτλο «Χαλκιδική. Καρτ ποστάλ με λίγο κόκκινο», Κρυοπηγή Κασσάνδρας
2010 - 2011 Ενότητα με τίτλο «Τοπία της ψυχής», δεν εκτέθηκε ποτέ
2012 - 2013 Ενότητα με τίτλο «Τα πορτρέτα των βράχων», δεν εκτέθηκε ποτέ
2014 - 2017 Ενότητα με τίτλο «Ελιές 3ος κύκλος», δεν εκτέθηκε ποτέ

Website: http://ggavrilis.gr/

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΣΣΕΡ  - ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ (1946-2015)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Ιάκωβος Δ. Ασσέρ γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος στη Θεσσαλονίκη. Από το 1973 έως και το 1994, υπηρέτησε στο Δημόσιο ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας εμφανίζεται το 1967 στη Θεσσαλονίκη, στην ομαδική έκθεση Μακεδόνων ζωγράφων. Στη τριακονταετία που ακολούθησε συμμετείχε σε πλήθος ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Έργα του βρίσκονται σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από το 1994 κατοικούσε και εργαζόταν στη γενέτειρα της μητέρας του, την Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
Το μυθιστόρημα «Επιστροφή από μια βόλτα στο παρελθόν» (Εκδόσεις Πηγή - iWrite.gr Publications, 2011) γράφτηκε στον οικισμό Ελάνης της Χαλκιδικής.

Ομαδικές και ατομικές εκθέσεις:

1967: Ομαδική στη Θεσσαλονίκη
1979: Ομαδική στη Θεσσαλονίκη, Gallery «Ενημέρωση»
1984: Ατομική στη Θεσσαλονίκη , Δ.Ε.Θ.
1987: Ατομική στη Κρυοπηγή, Hotel Kassandra Palace
1987: Ατομική στην Άθυτο , Κοινοτικό κατάστημα (Πολιτιστικές εκδηλώσεις)
1995: Ατομική στην Σίβηρη, Αμφιθέατρο Σίβηρης (Φεστιβάλ Κασσάνδρας)
1997: Ατομική στην Κασσάνδρεια, Δημαρχείο

Website: https://villacultura.gr/paintings.html

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1951-)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Δημήτρης Καραγιάννος ζεί και εργάζεται στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η καλλιτεχνική του διαδρομή έχει αφετηρία την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής όπου γεννήθηκε το 1951. Πήγαινε στο Λύκειο Κασσάνδρειας και αποφοίτησε το 1969. Είναι απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Από μικρή ηλικία (1960) ξεκίνησε την ζωγραφική με πενάκι και σινική μελάνη πραγματοποιώντας μάλιστα 4 ατομικές εκθέσεις και λαμβάνοντας άριστες τεχνικές.
Έκτοτε δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει. Πραγματοποίησε 18 ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με τελευταία τον Νοέμβριο του 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και θέμα «Βιβλία, Βότσαλα, Κογχύλια».
Συμμετείχε σε 35 ομαδικές εκθέσεις. Κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής του καριέρας τα σχόλια που απέσπασε το έργο του «Επιχείρηση Νίκη» (διαστάσεις 2.3 x 1,56) από τον υπουργό εθνικής αμύνης της Κύπρου. Στα τελευταία του έργα ο Δημήτρης Καραγιάννος κινείται προς τον Ιμπρεσιονισμό. Αγαπημένο του στοιχείο είναι το νερό, αγαπημένο θέμα του η φύση, ενώ τα αεροπλάνα, τα βιβλία και τα ρόδια έχουν εξέχουσα θέση στη συλλογή του η οποία αριθμεί σήμερα 250 πίνακες.
Από τα 3000 θέματα που έχει ζωγραφίσει τα περισσότερα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Κύπρο, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία και στο Καναδά.
Παρουσιάσεις- κριτικές που αφορούν το έργο του που αφορούν τον Δημήτρη Καραγιάννο έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες τοπικής αλλά και πανελλαδικής κυκλοφορίας με πολύ κολακευτικά σχόλια.
Άλλες δραστηριότητες του καλλιτέχνη:
Έκδοση ημερολογίου με πίνακες του έτους 2009, ενεργό μέλος φιλοσοφικής ομάδας, ενώ η ενασχόληση του με την ορεινή πεζοπορία του δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τη φύση, την οποία τυπώνει με το δικό του τρόπο στα έργα του. Με οδηγό λοιπόν τον ορειβάτη - ζωγράφο Δημήτρη Καραγιάννο γνωρίζεις λοιπόν άγνωστες πτυχές του άγνωστου ελληνικού τοπίου.

Website: http://karagiannosdimitrios.blogspot.com/
Facebook: https://www.facebook.com/dimitris.karagiannos

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΙ ΖΑΝΤΝΙΚΑΡ (JURE ZADNIKAR) - ΖΩΓΡΑΦΟΣ (1968-)
Wednesday, August 26, 2020
Γεννήθηκε το 1968 στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία καλών τεχνών της Λιουμπλιάνας (1987-1991). Το 1995 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1994 φοίτησε στη Σχολή καλών τεχνών Θεσσαλονίκης για έξι μήνες με υποτροφία Tempus. Το 1997 εγκαταστάθηκε στην Κασσάνδρα όπου και διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά.
Το 1993 και το 1999 βραβεύτηκε στις εκθέσεις του συλλόγου καλλιτεχνών Σλοβενίας.

Επιλογή ομαδικών εκθέσεων: 1η trienale σύγχρονης σλοβενικής τέχνης, Μουσείο μοντέρνας τέχνης, Λιουμπλιάνα (1994), Bienale νέων Μεσογείου, Λισαβόνα (1994), Forma eterna, Μπολόνια (1995), Χαράκτες της Θεσσαλονίκης, γκαλερί Εξώστης, Θεσσαλονίκη (1999), Από γέννηση σε γέννηση, Πινακοθήκη τέχνης, Μάριμπορ (2001), Ο μικρός μου κόσμος, Πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης, Τσέλιε (2003), Σχέδιο στην Σλοβενία 1940-2009, Δημοτική πινακοθήκη, Λιουμπλιάνα (2009), Το μεγάλο είναι ωραίο, Art stays festival, Πτουί (2017), Αποκάλυψη 2020, γκαλερί Equrna, Λιουμπλιάνα (2020).

Επιλογή ατομικών εκθέσεων: Γκαλερί Škuc, Λιουμπλιάνα (1991, 1993), γκαλερί Equrna, Λιουμπλιάνα (1995, 1997, 2003, 2007, 2011, 2018), Γαλλικό ινστιτούτο, Θεσσαλονίκη (1997), αίθουσα τέχνης Ζεύξις, Θεσσαλονίκη (2003), γκαλερί Kibela, Μάριμπορ (2008), Art Vilnius, Βίλνιους, Λιθουανία (2009), Πρεσβεία Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Αθήνα (2010), Δημοτική πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (2010), Τέχνη, Κιλκίς (2011), Ινστιτούτο χημείας, Λιουμπλιάνα (2017), γκαλερί Equrna, Λιουμπλιάνα (2018).

Ατομική έκθεση 2018-2019
UNDER CONSTRUCTION (Ο Μάλεβιτς επισκέπτεται την Χαλκιδική):
Website: http://equrna.si/index.php?path=145&kategorija=427

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ Κ ΠΑΥΛΗΣ - ΓΛΥΠΤΗΣ (1956-)
Wednesday, August 26, 2020
Γέννημα θρέμμα της Αθύτου, ο Βασίλης Παυλής είχε την τύχη να ζει στην ίδια γειτονιά με το σημαντικό ζωγράφο Γιώργο Παραλή, τον οποίο και παρατηρούσε να ζωγραφίζει σε διάφορες περιοχές του πανέμορφου αυτού οικισμού της Χαλκιδικής. Με τη γλυπτική ασχολείται από το 1981, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τον πωρόλιθο της Αθύτου. Την ίδια χρονιά συνδέεται με μια μακροχρόνια φιλία με τον Νίκο Παραλή η οποία υπήρξε καθοριστική στην εκθεσιακή πορεία του, αλλά και στις γνώσεις του γύρω απ' τον παραδοσιακό οικισμό της Αθύτου. Το τοπίο της περιοχής, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η αγροτική ζωή των παιδικών του χρόνων είναι τα διαχρονικά ερεθίσματα στη δουλειά του Βασίλη Παυλή, ο οποίος «απεικονίζει» στα περισσότερα γλυπτά του συντροφιές ανθρώπων, πουλιών και ζώων. Ως πρόεδρος της κοινότητας Αθύτου από το 1995 έως το 1998 ο Βασίλης Παυλής συνέβαλλε με παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, με πολιτιστικές εκδηλώσεις και με έργα διατήρησης του παραδοσιακού τοπίου της περιοχής, στο να ακουστεί η Άθυτος σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα ο «εγκαταλελειμμένος» ντόπιος πωρόλιθος επανέρχεται στη συνείδηση των κατοίκων της Αθύτου, και αξιοποιείται σε ποικίλες μορφές. Έργα του βρίσκονται σε Δημοτική πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης, Τελόγλειο Ίδρυμα, Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας, στην Νέα Φώκαια, στα Νέα Μουδανιά, στην Ιερισσό, στην πινακοθήκη της Μακεδονικής καλλιτεχνικής εταιρίας Κιλκίς, στα Γρεβενά, σε διάφορα σημεία της Αθύτου και σε ιδιωτικές συλλογές.

Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σ' άλλες 11 ομαδικές. Οι πιο σημαντικές είναι:
Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος (1985), Δήμος Θεσσαλονίκης 1991, Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος (1992), Τέχνη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς (2001), Δήμος Αθηναίων (2002).

Facebook: https://www.facebook.com/vasilis.pavlis.9/about

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΓΛΥΠΤΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ - ΓΛΥΠΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1965-)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Παρασκευάς Μάγειρας γεννήθηκε το 1965 στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, όπου και ζει μόνιμα μέχρι σήμερα. Είναι αυτοδίδακτος και άρχισε να κάνει τα πρώτα του γλυπτά το 1982, από πωρόλιθο. Η αρχαία ελληνική γλυπτική καθώς και ο χώρος στον οποίο ζει, τον επηρέασε, ώστε να καταλάβει από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας που φανερώνεται με την μαγεία της τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 φοίτησε για δυο χρόνια στο Λύκειο Πολυγύρου και το 1984 παρακολούθησε, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μαθήματα σχεδίου κοντά στον Ολλανδό καλλιτέχνη Hans Van Beeck. Το 1988 γνωρίστηκε με τον γλύπτη Γιώργο Σωτηρίου, ο οποίος του στάθηκε πολύτιμος σύμβουλος και επηρέασε την καλλιτεχνική του πορεία. Το 2000 έγινε μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.). Έχει κάνει μέχρι σήμερα πολλές ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία). Τα έργα του είναι κυρίως από πωρόλιθο και μάρμαρο. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Καλάνδρα Χαλκιδικής διατηρεί μόνιμο εκθετήριο με γλυπτά.
Παράλληλα με τη γλυπτική έχει αναπτύξει και αξιοσημείωτη συγγραφική δραστηριότητα με θέματα που αφορούν κυρίως την ιστορία και τη λαογραφία της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εκδόσεις του, «Μένδη Καλάνδρα», Θεσσαλονίκη 1996, «Αρχαία Σκιώνη-Τσαπράνι», Θεσσαλονίκη 1997, «Αρχαίες λατρείες και ιερά στην χερσόνησο της Κασσάνδρας», Θεσσαλονίκη 1997, «Εποχή του λίθου και του χαλκού στην Κασσάνδρα», Κασσάνδρεια 1998, «…και Νέης Πόλιος και Αίγης και Θεράμβω…», Κασσάνδρεια 1999, «Μενδαίος Οίνος», Κασσάνδρα 2001, ενώ υπό έκδοση βρίσκεται η μελέτη του «Λιθανάγλυφα και επιγραφές σε παλιά σπίτια στην Καλάνδρα».

Facebook: https://www.facebook.com/paraskevas.mageiras.1

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΓΛΥΠΤΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ (LINKS):
Monday, August 30, 2021

Τα Μετόχια της χερσονήσου Κασσάνδρας
Επιφανείς Κασσάνδρας
Οι υγρότοποι της Κασσάνδρας από ιστορικο-αρχαιολογική άποψη
Λαογραφία & Πολιτισμός στην Κασσάνδρα
Η λίμνη Μαυρόμπαρα με τις σπάνιες χελώνες στο Πολύχρονο
Περιπατητικές Διαδρομές στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας
Το πυροβόλο FLAK 30 των 20mm στην παραλία της Φούρκας
Ζωγράφοι-Γλύπτες
Λαϊκοί Οργανοπαίχτες & Τραγουδιστές της Κασσάνδρας
Λογοτέχνες-Συγγραφείς-Επιστήμονες της Κασσάνδρας
Οι Εκκλησίες & Τα Παρεκλήσια Της Κασσάνδρας (Φωτογραφίες)
Φεστιβάλ & Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κασσάνδρα
Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής (SPA)
Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σωλήνας Καλλιθέας
Παναγία Φανερωμένη ξωκλήσι του 16ου αιώνα στην Νέα Σκιώνη
Βυζαντινός Πύργος & Αγίασμα του Αγίου Παύλου στην Νέα Φώκαια
Άγιος Αθανάσιος τοιχογραφημένος ναός της Φούρκας
Ξενοφών Παιονίδης επιφανής αρχιτέκτωνας από την Φούρκα
Άγια Τριάδα τοιχογραφημένος ναός του Κασσανδρινού
Εκκλησία της Παναγίας τοιχογραφημένος ναός (1619) της Καλάνδρας
Ο Φάρος στο Ποσείδι
Τα παλιά σπίτια της Κασσάνδρειας
Ο ανεμόμυλος της Κασσάνδρειας
Ο γεροπλάτανος της Κασσάνδρειας
Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή
Υγρότοποι Νέας Φώκαιας (NATURA 2000)
Το Σπήλαιο στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής
Μικρό αφιέρωμα στους εκλεγμένους Πολιτικούς της Κασσάνδρας
Μοτέλ Ξενία Παλιουρίου (1962)
Sunspot Web Design
www.kassandra-halkidiki.gr
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΛΗΡΗΣ Τουριστικός & Πολιτιστικός Οδηγός
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΝΗΣ
63077 Πεζόδρομος Κασσάνδρειας Χαλκιδικής
ΤΗΛ.: +302374023330 & +306946676500
e-mail:
© Sunspot Web Design 2008-2023 ®
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
Thursday, March 31, 2022
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website: www.kassandra-halkidiki.gr ως πηγή των εικόνων (link).

Συνεργαζόμενες ιστοσελίδες:
HALKIDIKI GREECE
KASSANDRA'S DRINK, EAT & LEARN GUIDE
Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
Kassandra Hotels