01. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
(FOLKLORE MUSEUM-CULTURAL ASSOCIATIONS)

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
(Λαογραφικά Μουσεία - Πολιτιστικοί σύλλογοι - Πανηγύρια)

Wednesday, August 26, 2020
Η επιστήμη των ευτελών πραγμάτων, τα οποία παρά τη δεδομένη (συχνά) απλοϊκότητά τους συνθέτουν τον κόσμο μας, αυτή που ασχολείται με τη μικροϊστορία της δικής μας αποκλειστικά καθημερινότητας, έχει καίρια σημασία, αν όχι κεφαλαιώδη, για τη συνολική μνήμη των Ελλήνων. Μας θυμίζει το χτες, για να ζούμε καλύτερα και ορθότερα το αύριο. Κι επειδή η λησμονιά κι η λήθη ισοδυναμούν με θάνατο, και ειδικότερα τον θάνατο των δικών μας πραγμάτων, συντηρεί την ψυχή μας, μέσω της μνήμης, αποθανατίζει τις ιδιαιτερότητες της ιδιοσυγκρασίας μας.
Την Λαογραφία, σαν επιστήμη ξεκίνησε στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Νικόλαος Πολίτης, ερανιστής των δημοτικών μας τραγουδιών. Δεν υπήρξε βέβαια ο πρώτος. Και άλλοι είχαν προηγηθεί σε σχέση μ' αυτόν, ξένοι και δικοί μας πολλοί. Ο Πολίτης όμως ήταν ο πρώτος που εργάστηκε συστηματικά αποθησαυρίζοντας τα δημοτικά τραγούδια του ελληνικού λαού, τις παραδόσεις του, τα μασάλια και τα παραμύθια, τις διηγήσεις του, όσα δηλαδή πλούμιζαν και προέκτειναν την περασμένη πραγματικότητά του.
Το ίδιο συνέβη σταδιακά και με άλλες παραμέτρους του λαϊκού μας βίου. Με τα δρώμενα των ποικίλων περιόδων και των εξίσου ποικίλων τόπων, που απαρτίζουν το ζωτικό ελληνικό χώρο, τα στοιχεία των λαϊκών γιορτών και πανηγυριών, και επιπλέον με τα αντικείμενα που περιέβαλαν και συμπλήρωναν τον κόσμο του σπιτικού του, τα εργαλεία της δουλειάς του, ή εξοπλισμούς ειδικούς και όργανα ειδικότερα. Κοντολογίς όλα όσα χαρακτήριζαν μίαν εποχή αγνότερη, για πολλούς καλύτερη, αλλά μάλλον νοσταλγική για τους περισσότερους από εμάς, πάντως περασμένη για τα καλά. Τέτοια αντικείμενα δε θα υπάρξουν ποτέ ξανά, όσο ταπεινά κι αν είναι δεν θα χρωματίσουν τη ζωή μας. Δε θα γεμίσουν μαγαζιά και σπίτια. Γιατί γι' αυτά ο χρόνος σταμάτησε οριστικά. Σκεφτείτε μόνο ότι ήδη οι γραφομηχανές αποτελούν πια παρελθόν.
Τέτοια αντικείμενα βέβαια δεν μπορούν να υπάγονται στα περιεχόμενα και τα εκθέματα ενός λαογραφικού μουσείου ή μιας λαογραφικής συλλογής. Το παράδειγμα είναι απλώς ενδεικτικό για να καταδείξει με πια ταχύτητα παλιώνουν σήμερα τα αντικείμενα. Στα εκθέματα ενός Λαογραφικού μουσείου έχουν πάντως θέση πράγματα όπως τα γκιούμια με τα οποία κουβαλούσαν νερό και λάδι, ή γάλα, οι γυναίκες στα χωριά μας. Τέτοια είναι για παράδειγμα και τα ταπεινά πήλινα λαγήνια, τα σταμνιά, τα πιθάρια του λαδιού. Σήμερα, το παρόν μας είναι σχεδόν καθ' ολοκληρία πλαστικά όπως όλα τα αντικείμενα που αντικατέστησαν τα πράγματα, τα οποία αναφέρθηκαν προηγουμένως.
    Η νοσταλγία βέβαια δεν μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα. Αρκετοί θα μπορούσαν να πουν ίσως (κι ακόμη περισσότεροι σίγουρα θα το σκέφτονταν), τι μας χρειάζονται όλα αυτά τα τσουμλέκια, όλα τούτα τα τιποτένια και φτηνά πράγματα. Κι ωστόσο ότι αγγίζει ο χρόνος, σε ότι δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα, παύει να είναι αντικείμενο δεύτερης και τρίτης και νιοστής επιλογής. Επιπλέον αποκτά και μια ιδιαίτερη αξία, γιατί κάποτε, έναν καιρό τώρα περασμένο ανεπιστρεπτί, πολλά, σε μια μεγάλη πληθώρα, ήταν τα αντικείμενα, που περιμαζέψαμε και διασώσαμε. Σήμερα τα περισσότερα δεν υπάρχουν. Ή σπανίζουν εντελώς.
Για παράδειγμα, ένα ξύλινο αλέτρι, από κείνα που οι παλιότεροι ονόμαζαν Ησιόδεια δεν βρίσκεται πουθενά. Ή τυχαία μπορεί να εντοπιστεί κάπου πεταμένο και πεθαμένο σχεδόν. Ή για να πάμε κάπου κοντύτερα προς την εποχή μας και τα χρόνια που ζούμε, ένα κουρείο του 1950, και του 1960, με τα μπαρμπέρικα σύνεργα της περιόδου εκείνης, αποτελεί ήδη μα αρχαιότητα, κάτι που καταργήθηκε παντελώς και ζει μόνο στη μνήμη ορισμένων από εμάς. Αναρίθμητα επίσης είναι τα γεωργικά εργαλεία - δρεπάνια φαλκίδες, τσουγκράνες, δικράνια και τα παρόμοια-, που δε βρίσκονται πια σε χρήση, αφού όλα αυτά τα κατάργησε η κομπίνα η θεριζοαλωνιστική μηχανή, που με τρόπο δραστικό τα πέταξε στο σκουπιδότοπο της ιστορίας.
Έπειτα τους καιρούς που πέρασαν συχνά τα αντικείμενα αυτά ήταν έργα μοναδικά, καμωμένα ένα-ένα από τα χέρια ενός μεμονωμένου τεχνίτη. Το ίδιο βέβαια ίσχυε και για άλλα πράγματα χρήσης καθημερινής, όπως οι χάλκινες κατσαρόλες (επί το ελληνικότερο κακκάβια), οι επιστρωμένες με καλάι, στις οποίες με τη βοήθεια της φωτιάς και με το σφυρί στο χέρι έδινε σχήμα και ύπαρξη, πάνω στ’ αμόνι, ο τεχνίτης. Τότε βέβαια συχνά η τέχνη (ακόμα και η ταπεινότερη) ισοδυναμούσε με καλλιτεχνία, κι’ αυτό σήμερα και στο πρόσφατο παρελθόν το εκτιμούσαν για λόγους οικονομικούς οι διάφοροι γυρολόγοι ψευτο-αντικέρ, που τριγυρνούσαν την ύπαιθρο και αντί πινακίου φακής τα αγόραζαν, για να τα μεταπουλήσουν.
Η σωτηρία τέτοιων αντικειμένων αποτελεί καθήκον όλων μας. Όχι τρέλα και λόξα ανθρώπων ευφαντάστων, όχι υπερτίμηση μιας παλαιός ευτέλειας, όχι ιδιοτροπία προσωπική, ή κάποιων άλλων, που συμμερίζονται τα ενδιαφέροντα του.
Σκεφτείτε πόσα επαγγέλματα έχουν πλέον πέσει σε αχρηστία. Πώς οι αμαξάδες έγιναν ταξιτζήδες στα αστικά κέντρα, που πήγαν και τι έγιναν οι καλαϊτζήδες-γανωτές οι άχρηστοι πια, αφού τα σημερινά χαλύβδινα και ανοξείδωτα σκεύη δε χρειάζονται την περιποίησή τους. Και σκεφτείτε ακόμη ότι μπαίνοντας μέσα σ' ένα αρχαιολογικό μουσείο τι βλέπετε. Βλέπουμε τσουμλέκια αρχαία, πιάτα, δίσκους, ποτήρια, αγγεία και λαγήνια, σουρωτήρια και μαχαίρια, σπαθιά και άλλα, σκεύη ζωής και όργανα θανάτου ή δουλειάς που άνθρωποι τα άγγιζαν, τα χρησιμοποιούσαν, δούλευαν μ’ αυτά.
Επιπλέον, τα παλιά αντικείμενα αποκαλύπτουν τη διαφορά ζωής, τον τρόπο του βίου των παλιών ανθρώπων. Κι οι άνθρωποι, που χρησιμοποιούσαν αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο παλιότεροί μας συνήθως, τουλάχιστον όσο νομίζουμε. Μας χωρίζουν απ’ αυτούς μόλις κάποιοι παππούδες. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε γενιά ισοδυναμεί με τριάντα χρόνια, μόλις εξήντα παππούδες βρίσκονται ανάμεσα σ’ εμάς και τους ανθρώπους, που ζούσαν την εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός και εβδομήντα επτά ανάμεσα σ’ εμάς και το Μεγαλέξανδρο. Δε μιλάμε λοιπόν για ξένους όταν αναφερόμαστε σε κείνους. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους από τους οποίους μας χωρίζουν και μας ενώνουν τρεις τέσσερις παππούδες. Φροντίζοντας τα δικά τους εργαλεία, όργανα και αντικείμενα, αναδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτούς, νοιαζόμαστε για τους πολύ κοντινούς μας προγόνους και συγγενείς μας.
Ο καιρός πραγματικά προωθείται με άλματα τεράστια, σχεδόν ασύλληπτα για το δικό μας νου, ιδίως σήμερα. Για παράδειγμα, ως πριν από τριάντα χρόνια πολλά χωριά της πατρίδας μας φωτίζονταν με τη γκαζόλαμπα τις νύχτες. Το ραδιόφωνο ήταν το μόνο μέσο μετάδοσης της μουσικής, ή το πικάπ (το θυμόσαστε;). Τώρα μέσα σε μια νύχτα καταργούνται πολλά, και άλλα πολλά προβάλλουν και μας διεκδικούν.
Γι' αυτό οφείλουμε να σώσουμε το παρελθόν μας, με τη ίδια φροντίδα που κρατάμε τις παλιές φωτογραφίες μας, στα συρτάρια, θυμητάρια των παλιών εαυτών μας.

ΕΡΕΥΝΑ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ :
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου


ΧΑΡΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
(Folkore Museums in Google Maps)

Σημαντικότερα πανηγύρια και τοπικές εορτές της Κασσάνδρας
(Major local festivals in Kassandra)

Wednesday, August 26, 2020
Πανηγύρι της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) Καλάνδρα - Ποσείδι (15 Αυγούστου).
Πανηγύρι της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) Παλιούρι (15 Αυγούστου).
Πανηγύρι της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) Κρυοπηγή (15 Αυγούστου).
Πανηγύρι της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) Άφυτος (15 Αυγούστου).
Πανηγύρι της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου) Καλάνδρα - Ποσείδι (23 Αυγούστου).
Πανηγύρι της Παναγίας (Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης) Νέα Σκιώνη (23 Αυγούστου).
Πανηγύρι της Παναγίας (Γέννηση της Θεοτόκου) Κασσάνδρεια (8 Σεπτεμβρίου).(Κασσανδρώμενα)
Πανηγύρι της Παναγίας (Γέννηση της Θεοτόκου) Πολύχρονο (8 Σεπτεμβρίου).
Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Άφυτος (23 Απριλίου ή η 2η μέρα του Πάσχα).
Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Κασσανδρινό (23 Απριλίου ή η 2η μέρα του Πάσχα).
Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Κρυοπηγή (23 Απριλίου ή η 2η μέρα του Πάσχα).
Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Παλιούρι (23 Απριλίου ή η 2η μέρα του Πάσχα).
Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Χανιώτη (23 Απριλίου ή η 2η μέρα του Πάσχα).
Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου).
Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Κρυοπηγή (26 Ιουλίου).
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας Άφυτος Της Αγίας Τριάδας (του Αγίου Πνεύματος, κινητή εορτή)
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας Νέα Σκιώνη Της Αγίας Τριάδας (του Αγίου Πνεύματος, κινητή εορτή)
Πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου Άφυτος (26 Οκτωβρίου).
Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου Πευκοχώρι (18 Ιανουαρίου).
Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας Φούρκα (17 Ιουλίου).
Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής Φούρκα (1η Παρασκευή μετά το Πάσχα).
Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα Καλλιθέα (27 Ιουλίου). Συνοδεύεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη Αγία Παρασκευή (29 Αυγούστου).
Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων Νέα Φώκαια (30 Ιουνίου).
Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου Πολύχρονο (2 Μαΐου).
Πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Χανιώτη (21 Μαΐου).
Πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων Παλιούρι-Κάμπινγκ Ξενία (28 Φεβρουαρίου). Γιορτή αναβίωσης εθίμου Αγίων Θεοδώρων.
Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Χανιώτη (13 Νοεμβρίου). Εκδηλώσεις πολιτιστικού συλλόγου «Οι Μέτοικοι».

Λαογραφικά Μουσεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
(Folklore Museums in Kassandra Halkidiki)

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Π.Σ. «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ»
(Παραδοσιακό κτίριο Αρχοντικό Χαμόθεου 1905)


Website: https://politistikossyllogoskassandras.gr/laografiko.html
e-mail : politistikoskassandras@gmail.com
Tel.: +302374020644
Ωράριο:

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ: κάθε Τρίτη πρωί  11.00-13.00 και κάθε Πέμπτη απόγευμα 6.00-8.00.
Τις ίδιες ώρες λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη.

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι αποτέλεσμα προσπαθειών των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κασσάνδρα» με την ευγενική συνεργασία των κατοίκων της Κασσάνδρειας.
40.04796, 23.41128

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΥΤΟΥ
(Παραδοσιακό κτίριο Αλετρά 1889)


Website: https://www.facebook.com/AletraHouse
Tel.: +302374091611
Ωράριο:
Καθημερινά 10.00-13.00 και 19.00-23.00.

Το Μουσείο φτιάχθηκε το 1980 στη διάρκεια της προεδρίας του Εμμανουήλ Παυλή από το ζωγράφο Νίκο Παραλή. Ο Αφυτιώτης καλλιτέχνης συνέλεξε αγροτικά εργαλεία και σκεύη από τους κατοίκους της Αφύτου, οι οποίοι συνέβαλαν με μεράκι και αγάπη και δημιούργησε μια βάση για τη θύμηση του πρόσφατου παρελθόντος και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του. Περιλαμβάνει εργαλεία από όλες τις φάσης της αγροτικής ζωής και αποτελεί κόσμημα για τη σύγχρονη Άφυτο. Λειτουργεί έως σήμερα και φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνών και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
40.09962, 23.43703

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Π.Σ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ


Website: https://www.facebook.com/groups/politistikossyllogospolychronou/
e-mail: politistikossyllogospolyxronou@gmail.com
Ωράριο:
Τους θερινούς μήνες καθημερινά το απόγευμα τις ώρες από 19:30 έως 22:00. Τους χειμερινούς μήνες κάθε Τρίτη από 18:30 έως 20:00 και κατόπιν συνεννόησης.

Από τον Αύγουστο του 2014 λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο το οποίο είναι δημιούργημα του πολιτιστικού συλλόγου και βρίσκεται πίσω από τον Ναό του Αγ. Αθανασίου, και διπλά στο κοινοτικό κατάστημα, ένα κτηριακό στολίδι το οποίο φιλοξενεί την ιστορία του χωριού.
40.01639, 23.52573

ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008993945903

Το Λαογραφικό Μουσείο είναι αποτέλεσμα προσπαθειών των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου με την ευγενική συνεργασία των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής.
39.95352, 23.60799

Πολιτιστικοί Σύλλογοι στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
(Cultural Associations in Kassandra Halkidiki)

Wednesday, August 26, 2020
Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής δραστηριοποιούνται πολλοί τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, που με τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις τους συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου μας.

● Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσάνδρειας «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ»
Website: http://politistikossyllogoskassandras.gr
Website: https://politistikossyllogoskassandras.blogspot.gr/
Website: https://www.facebook.com/politistikos.kassandras

● Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης «Αφύτου»
Website: https://www.facebook.com/politismos.afitos/
Website: https://www.facebook.com/groups/189620354470985/

● Πολιτιστικός Σύλλογος Τοπικής Κοινότητας Φούρκας
Website: http://fourkaculture.blogspot.gr/
Website: https://www.facebook.com/politistikossyllogos.foyrkas

● Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Νέας Φώκαιας
Website: https://www.facebook.com/politistikos.neas.fokeas

● Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής

Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008993945903&ref=br_rs

● Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλκυών» Πευκοχωρίου Χαλκιδικής
Website: https://www.facebook.com/alkion.pefkohoriou

● Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυχρόνου
Website: https://www.facebook.com/groups/politistikossyllogospolychronou/

● Πολιτιστικός Σύλλογος Χανιώτης «Οι Μέτοικοι»
Website: https://www.facebook.com/oimetikoi/

● Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιουρίου «Θέραμβος»
Website: https://www.facebook.com/sullogostheramvos/

● Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυοπηγής
Website: https://www.facebook.com/kriopigipolitistikos/
Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009050376930&ref=br_rs

● Πολιτιστικός Σύλλογος Καλάνδρας

Website: https://www.facebook.com/groups/973324102787429/

● Πολιτιστικός Σύλλογος Κασσανδρινού
Website: https://www.facebook.com/politistikosskassandrinou

● Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Τουριστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος «Η ΣΙΒΗΡΗ»
Website: https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%88%CE%A4%CE%91%CE%A3-1198793566887824/

02. ΦΕΣΤΙΒΑΛ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
(FESTIVAL AND CULTURAL EVENTS IN KASSANDRA)

Φεστιβάλ Κασσάνδρας (Αμφιθέατρο Σίβηρης)

Wednesday, August 26, 2020
Websites:
https://www.kassandrafestival.gr/el/
https://www.facebook.com/KassandraFestival/
http://www.kassandra.gr/
e-mail : info@kassandrafestival.gr

Tel.: +302374023997 & +302374024851

Το φεστιβάλ της Κασσάνδρας είναι το κυρίως πολιτιστικό γεγονός της Κασσάνδρας και ολόκληρης της Χαλκιδικής. Διοργανώνεται από το 1993 στο αμφιθέατρο της Σίβηρης και στα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα και ξεχωρίζει για τις ποιοτικές του εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πολλά γνωστά ονόματα του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος (μεταξύ άλλων το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους οι Ray Charles, Joan Baez, B.B. King, James Brown, Diamanda Gallas, Goran Brejovic, Jan Garbarek, Cesaria Evora, Νανά Μούσχουρη, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Μακεδόνας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Κώστας Χατζής, Πυξ-Λαξ, Σταμάτης Σπανουδάκης κ.α.).
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αρχές Ιουλίου και διαρκούν έως τα τέλη Αυγούστου.
Οι δροσερές βραδιές στο κατάμεστο κάθε φορά αμφιθέατρο της Σίβηρης, στην Χαλκιδική και κυρίως η καθιέρωσή του από το κοινό που το επισκέπτεται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστούν το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, με την πολυμορφικότητα που το χαρακτηρίζει, ως ένα σταθερό θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας ανακοινώνεται τον Ιούνιο και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές παραγωγές που περιοδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και τις παρακολουθούν περισσότεροι από 30.000 θεατές. Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας αποτελεί μια όαση καλοκαιρινή συνδυάζοντας για τους χιλιάδες των επισκεπτών του τις διακοπές και την ξεκούραση με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης ενώ δεκάδες άλλες παράλληλες δράσεις (εικαστικές παρεμβάσεις, happenings , καλλιτεχνικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο σκιών, εκθέσεις θεατρικής φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις γλυπτικής, εκθέσεις κουστουμιών και θεατρικής αφίσας κ.α.), εκτυλίσσονται σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου Κασσάνδρας ώστε να τις παρακολουθούν δωρεάν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Logo-Graphics

Sani Festival (Λόφος Σάνη)

Wednesday, August 26, 2020
Websites:
http://www.sani-resort.com/el_GR/festivals
http://www.sanifestival.gr/
https://www.facebook.com/TheSaniFestival/
e-mail : sanifestival@saniresort.gr

Tel.: +302310317327

Το Sani Festival είναι το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ελληνική επικράτεια που χρηματοδοτείται στην πλειοψηφία του από την εταιρεία ΣΑΝΗ ΑΕ και έχει στο πλευρό του τη συνεχή υποστήριξη των μέσων μαζικής επικοινωνίας ενώ διεκδικεί πλέον επάξια μία θέση δίπλα σε μεγάλα και καταξιωμένα φεστιβάλ της χώρας μας. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το 1991 από μεράκι και αγάπη για την τέχνη με μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής. Το 1992 οι εκδηλώσεις εμπλουτίστηκαν με τη διοργάνωση του 1ου " Jazz on the hill ", ένα τριήμερο αφιερωμένο στην μουσική jazz . Έχοντας σαν στόχο να γίνει η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τουρισμού-πολιτισμού, να συνδέσει ντόπιους με εγχώριους και ξένους επισκέπτες, να συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση μέσα από την πολιτιστική αποκέντρωση και να είναι ένα φεστιβάλ με συγκεκριμένο στίγμα και προσωπικότητα, το Sani Festival ξεκίνησε πλέον επίσημα το 1993 στην περιοχή του Sani Beach Holiday Resort. Mε κριτήριο την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία στο χώρο, δημιουργεί ενότητες τις οποίες εξελίσσει στη πορεία του σε θεσμούς όπως αυτή του Jazz on the Hill, του Sounds of the World, του Χορού, των Εικαστικών, του Ελληνικού Προγράμματος και του καθιερωμένου Sani Classic.
Έτσι ξεκίνησε η πορεία αυτού του φεστιβάλ, που χρόνο με το χρόνο διάνθιζε το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτό όλο και περισσότερα είδη τέχνης, με κριτήριο πάντα την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία στο χώρο. Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων κορυφαίοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι, γοήτευσαν ένα κοινό, που συχνά ξεπερνούσε τα 3.500 άτομα σε συναυλίες και εκθέσεις που άφησαν εποχή. Μέρος των εκδηλώσεων αυτών γίνονται στο Λόφο της Σάνης, κυρίως οι μουσικές και οι χορευτικές.
Μέσα σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου η θάλασσα, ο ουρανός και το πράσινο συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, που είναι ικανές να ερεθίσουν τις αισθήσεις, να δώσουν δύναμη στο άκουσμα της τέχνης, στην οπτική απόλαυση, αφήνοντας τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στους θεατές ίχνη "μυσταγωγίας", που τους επιτρέπει να ανυψωθούν πέρα από τα κοινά και τετριμμένα.
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, εικαστικές ως επί το πλείστον, λαμβάνουν χώρο στην Sani Art Gallery, έναν κομψό χώρο στο εμπορικό κέντρο της Μαρίνας της Σάνης.
Το πρόγραμμα απαρτίζουν μουσικές εκδηλώσεις, οι οποίες χωρίζονται στις εξης βασικές κατηγορίες:
Jazz on the Hill: Συναυλίες jazz μουσικής. Έχει φιλοξενήσει ζωντανούς θρύλους της παγκόσμιας jazz σκηνής με αποκλειστικές τους εμφανίσεις όπως ο Jan Garbarek το 1995, η Cassandra Wilson το 1998, η Dee Dee Bridgewater το 2000, ο Chico Freeman το 2003 και ο Charlie Haden το 2005.
Sounds of the World: Ενότητα αφιερωμένη στις μουσικές του κόσμου.
Music on Film Vs Film on Music: Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 και συνέδεσε τη μουσική δημιουργία με τη κινηματογραφική μαγεία. Είναι μια νέα ενότητα με προβολή ντοκιμαντέρ & ταινιών και στη συνέχεια συναυλία του καλλιτέχνη που έγραψε το soundtrack ή αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ.
Sani Classic: Συναυλίες κλασσικής μουσικής υπό τον τίτλο Sani Classic, το οποίο είναι ένα πεδίο δράσης για νέους, ταλαντούχους έλληνες καλλιτέχνες. Οι συγκεκριμένες συναυλίες μουσικής δωματίου ξεκινούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου,  πραγματοποιούνται, δε, στο θερινό κινηματογράφο Ορφέας του Sani Resort και είναι ανοιχτές στο κοινό χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου.
Συναυλίες ελληνικής έντεχνης μουσικής: Από το 1993 μέχρι σήμερα από τη σκηνή του Sani Festival παρέλασαν μεγάλοι έλληνες δημιουργοί αφήνοντας κάτι από την αύρα τους στο χώρο. Σταύρος Ξαρχάκος, Ελένη Καραίνδρου, Γιώργος Νταλάρας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Χαρούλα Αλεξίου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Δήμητρα Γαλάνη, Διονύσης Σαββόπουλος είναι μερικά μόνο ονόματα από τους κολοσσούς του ελληνικού μουσικού στερεώματος που έδωσαν και δίνουν το στίγμα και την έμπνευση τους στο ελληνικό τμήμα του Sani Festival.
Επιπλέον, διοργανώνονται παραστάσεις χορού, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. 

Logo-Graphics

Η Άφυτος της Αθύτου

Wednesday, August 26, 2020
Website:
https://www.facebook.com/koinotita.afitou
Tel.: +302374091239

Η κοινότητα της Αφύτου διοργανώνει τις γιορτές «η Άφυτος της Αθύτου Γιορτές Πολιτισμού» στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό ο οποίος διατηρεί αναλλοίωτη την φυσιογνωμία του εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.
Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι επισκέπτες έρχονται να θαυμάσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που τιμούν την συνεχή και αδιάλειπτη 20ετή και πλέον πορεία του θεσμού.
Πρόκειται για κύκλο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν εικαστικά, τέχνη στο δρόμο, σεμινάρια, ομιλίες, συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και χορού, αλλά και κλασσικής και σύγχρονης μουσικής. Από Ιούλιο έως Αύγουστο. Το 2003 ύστερα από μια τετραετία ένταξης των Γιορτών στο κεντρικό festival της Σίβηρης την οργάνωση τους ανέλαβε ο Σύνδεσμος Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου με την υποστήριξη του Τοπικού Συμβουλίου Αφύτου του Δήμου Κασσάνδρας και του αθλητικού συλλόγου Αφύτου.
Νέα πνοή, ουσιαστική εργασία και πολύ μεράκι, παρά το απρόσμενο και ανέλπιστο, γιατί όχι και γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο της οργάνωσης, έφεραν ξανά το χαμόγελο, την ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Με τη βοήθεια φίλων καλλιτεχνών που απάντησαν θετικά στο κάλεσμα και τη συμβολή των επαγγελματιών του τόπου στήθηκε και πάλι ένας θεσμός ευέλικτος, δημιουργικός, ένας θεσμός με όραμα, έτοιμος να υπηρετήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του, τον επισκέπτη της φιλόξενης Αφύτου, με σεβασμό στις αρχές που ο ίδιος ο τόπος επιβάλλει και προβάλλει. Έχουν τιμήσει τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους μεγάλοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες όπως οι : Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μελίνα Κανά, Παντελής Θεοχαρίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Αλέξανδρος Χατζής, Κώστας Μακεδόνας, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Κούτρας, Ξανθίππη Καραθανάση, Roland Dyens, Ahora Asi κ.α.

Logo-Graphics

Κασσανδρώμενα

Wednesday, August 26, 2020
Website:
http://politistikossyllogoskassandras.gr/events.html
http://politistikossyllogoskassandras.blogspot.gr/p/blog-page_21.html
Tel.: +302374020644

Είναι οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το 2004 με αφορμή την τοπική εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου και καθιερώθηκαν πια αφού διεξάγονται κάθε χρόνο.
Κατά την διάρκειά τους τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κασσανδρα» παρουσιάζουν τη δημιουργική δουλειά τους αλλά συχρόνως φιλοξενούν και τμήματα άλλων πολιτιστικών συλλόγων καθώς και αξιόλογα επαγγελματικά σχήματα. Μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορωδίες, εκθέσεις ζωγραφικής και βραδιές αφιερωμένες στα παιδιά πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις.
Στην προσπάθεια της διοργάνωσης των «Κασσανδρώμενων», αρωγός και συμπαραστάτης είναι ο Δήμος Κασσάνδρας, οι επαγγελματίες του τόπου που στηρίζουν τις εκδηλώσεις καθώς βέβαια και όλα τα μέλη του Συλλόγου που συμμετέχουν στα τμήματα και παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Τα «Κασσανδρώμενα» είναι η «γέφυρα» από το Καλοκαίρι στο Φθινόπωρο, είναι το καλωσόρισμα των κατοίκων της πόλης από τις διακοπές και τις ασχολίες του καλοκαιριού και απευθύνονται και στους επισκέπτες μας που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και με ένα άλλο διαφορετικό τρόπο την κωμόπολη της Κασσάνδρειας.

Logo-Graphics

Εκδηλώσεις Καρναβαλιού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
(Carnival Events in Kassandra Halkidiki)

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ

Wednesday, August 26, 2020
Website:
https://www.facebook.com/groups/politistikossyllogospolychronou/about/
Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στο τηλ. +306977232168

Το Καρναβάλι Πολυχρονου είναι ένας θεσμός διαχρονικός. Έχει αποδείξει την κυριαρχία του στην άνιση μάχη με το χρόνο αφού από το 1984 συνεχίζεται κάθε χρονιά. Στην Κασσανδρα το μικρό αλλά δυναμικό Πολύχρονο γίνεται το κέντρο Καρναβαλιού της περιοχής.
Το διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυχρόνου με την υποστήριξη του Δήμου KAΣΣΑΝΔΡΑΣ- Κ.Ε.ΔΗ.Κ. Το Καρναβάλι ανέκαθεν στηρίχθηκε στον εθελοντισμό, ο οποίος ήταν είναι και θα παραμείνει ένα χαρακτηριστικό του τόπου μας και η κινητήριος δύναμη της διοργάνωσης. Οι εθελοντές ανεξαρτήτως ηλικίας δραστηριοποιούνται κυρίως στη διεξαγωγή αλλά και στην προετοιμασία των Αρμάτων-Εκδηλώσεων αλλά και στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Κασσάνδρας.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν με το κάψιμο του καρνάβαλου στην παραλία.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού Πολυχρόνου γίνεται γνωστό από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Logo-Graphics

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΘΥΤΟΥ

Wednesday, August 26, 2020
Website:
https://www.facebook.com/Karnavali-Afytou
Πληροφορίες στο τηλ. +302374091611

Το Καρναβάλι της Αφύτου είναι ονομαστό από τα πολύ παλιά χρόνια. Το 2014 έκανε ένα νέο ξεκίνημα καθώς την διοργάνωση αναλαμβάνει η Κοινότητα Αφύτου και ο Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου με την υποστήριξη του δήμου Κασσάνδρας. Γίνεται πολύ μεγάλη προετοιμασία από την αρμόδια επιτροπή Καρναβαλιού, τους εθελοντές και την κατασκευαστική ομάδα, με αποτέλεσμα μία ξεχωριστή γιορτή για όλους τους επισκέπτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη μαγεία του καρναβαλιού.
Η παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων των καρναβαλιστών γίνεται στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού με τη συμμετοχή δεκάδων καρναβαλιστών όλων των ηλικιών. Το θέαμα που χαρίζουν, με πολύ κέφι και ζωντάνια, είναι πολύ όμορφο σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως ωραία εικόνα του χωριού. Τα θέματα των αρμάτων προέρχονται από την επικαιρότητα και συνοδεύονται με ζωντανή μουσική. Το καρναβάλι στην Αφυτο είναι εμπνευσμένο από την παράδοση, με πολύ σάτιρα, γέλιο, κέφι, χορό, και πολλές εκπλήξεις.

Logo-Graphics

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Wednesday, August 26, 2020
Website:
https://www.facebook.com/karnavali-Paliouriou
Πληροφορίες στο τηλ. +306983825372

Το Παλιούρι φημίζεται για τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Η παρέλαση καρναβαλικών ομάδων γίνεται στην πλατεία του χωριού με αρωγούς τον Πολιτιστικό Συλλογο Παλιουρίου «Θέραμβος» και την τοπική κοινότητα. Οι πρωτότυπες κατασκευές των αρμάτων βασίζονται στον εθελοντισμό των ντόπιων κατοίκων. Τα θέματα των αρμάτων είναι εμπνευσμένα κυρίως από δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές και την πολιτική επικαιρότητα.

Logo-Graphics

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ (LINKS):
Monday, August 30, 2021

Τα Μετόχια της χερσονήσου Κασσάνδρας
Επιφανείς Κασσάνδρας
Οι υγρότοποι της Κασσάνδρας από ιστορικο-αρχαιολογική άποψη
Λαογραφία & Πολιτισμός στην Κασσάνδρα
Η λίμνη Μαυρόμπαρα με τις σπάνιες χελώνες στο Πολύχρονο
Περιπατητικές Διαδρομές στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας
Το πυροβόλο FLAK 30 των 20mm στην παραλία της Φούρκας
Ζωγράφοι-Γλύπτες
Λαϊκοί Οργανοπαίχτες & Τραγουδιστές της Κασσάνδρας
Λογοτέχνες-Συγγραφείς-Επιστήμονες της Κασσάνδρας
Οι Εκκλησίες & Τα Παρεκλήσια Της Κασσάνδρας (Φωτογραφίες)
Φεστιβάλ & Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κασσάνδρα
Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής (SPA)
Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σωλήνας Καλλιθέας
Παναγία Φανερωμένη ξωκλήσι του 16ου αιώνα στην Νέα Σκιώνη
Βυζαντινός Πύργος & Αγίασμα του Αγίου Παύλου στην Νέα Φώκαια
Άγιος Αθανάσιος τοιχογραφημένος ναός της Φούρκας
Ξενοφών Παιονίδης επιφανής αρχιτέκτωνας από την Φούρκα
Άγια Τριάδα τοιχογραφημένος ναός του Κασσανδρινού
Εκκλησία της Παναγίας τοιχογραφημένος ναός (1619) της Καλάνδρας
Ο Φάρος στο Ποσείδι
Τα παλιά σπίτια της Κασσάνδρειας
Ο ανεμόμυλος της Κασσάνδρειας
Ο γεροπλάτανος της Κασσάνδρειας
Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή
Υγρότοποι Νέας Φώκαιας (NATURA 2000)
Το Σπήλαιο στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής
Μικρό αφιέρωμα στους εκλεγμένους Πολιτικούς της Κασσάνδρας
Μοτέλ Ξενία Παλιουρίου (1962)
Sunspot Web Design
www.kassandra-halkidiki.gr
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΛΗΡΗΣ Τουριστικός & Πολιτιστικός Οδηγός
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΝΗΣ
63077 Πεζόδρομος Κασσάνδρειας Χαλκιδικής
ΤΗΛ.: +302374023330 & +306946676500
e-mail:
© Sunspot Web Design 2008-2024 ®
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
Thursday, March 31, 2022
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website: www.kassandra-halkidiki.gr ως πηγή των εικόνων (link).

Συνεργαζόμενες ιστοσελίδες:
HALKIDIKI GREECE
KASSANDRA'S DRINK, EAT & LEARN GUIDE
Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
Kassandra Hotels