05. ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
(LITERATURES-AUTHORS-SCIENTISTS)

Wednesday, August 26, 2020
Στη σελίδα αυτή αναφέρονται οι Λόγιοι, Ποιητές, Συγγραφείς, Λογοτέχνες και Επιστήμονες της Κασσάνδρας Χαλκιδικής που είχαν και έχουν μεγάλη συμβολή στην προώθηση του Ελληνικού Πνεύματος, των Γραμμάτων, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας. Τα επιφανή τέκνα αυτά γεννήθηκαν ή έζησαν στην Κασσάνδρα και σημείωσαν μια σημαντικότατη πορεία με τα συγγράμματα τους, αναφορικά με τον τόπο μας. Η προσφορά αυτών των γραπτών είναι ανεκτίμητη για το μέλλον και την ιστορία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Η παρουσίαση έγινε με κριτήριο την χρονολογία γέννησης.

● ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΙΩΤΗΣ - ΠΟΙΗΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (ΚΩΝΩΨ) (1822-1904)
● ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΟΣ - ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1903 ή 1905-2000)
● ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΜΑΤΑΥΤΣΗΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1909-1993)
● ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΤΣΙΑΛΑΣ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1936-2017)
● ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΜΠΕΛΑΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1921-2007)
● ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ (1927-1985)
● ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘ. ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. (1939-)
● ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ - ΓΛΥΠΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1965-)
● ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΗΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (1948-)
● ΤΙΜΟΛΕΩΝ Ι. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ. (1941-)

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΙΩΤΗΣ - ΠΟΙΗΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (ΚΩΝΩΨ) (1822-1904)
Δήμαρχος Σκοπέλου και Λογοτέχνης-Ποιητής
Δήμαρχος Σκοπέλου και Λογοτέχνης-Ποιητής
Wednesday, August 26, 2020

Ο Ιωάννης Δρακιώτης γεννήθηκε το 1822 στην Σκόπελο από φτωχούς αγρότες γονείς. Το πατρικό του σπίτι βρισκόταν στο Μώλο, το βόρειο άκρο της πόλης. Από μικρός εξεδήλωσε την επιθυμία να σπουδάσει. Χάρις στον πλούσιο νουνό του και κατοπινό βουλευτή Επιφάνιο Επιφανίου είχε μια φροντισμένη μόρφωση. Αφού τελείωσε το Ελληνικό σχολείο με άριστα ο νουνός του τον έπαιρνε μαζί του στα διάφορα ταξίδια του. Ταξίδεψε μέχρι τη Βράιλα της Ρουμανίας. Μετά το 1854 χρημάτισε δάσκαλος σε σχολεία της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας και Μακεδονίας, στο Λιτόχωρο και στην Χαλκιδική. Μετά το 1870 επέστρεψε στην γενέτειρά του, εργάστηκε γραμματέας στη Δημαρχία και εκλέχτηκε αρκετές φορές δήμαρχος Σκοπέλου. Σε ώριμη ηλικία άρχισε το εκδοτικό του έργο. Το 1870 εξεδόθη το πρώτο του βιβλίο «Ο κώνωψ Ολύμπου και Μακεδονίας». Στον «Κώνωπα» έχει πλήθος παραπομπών σε αρχαίους και εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Η γλώσσα είναι καθαρεύουσα, ο στίχος δεκαπεντασύλλαβος και η ομοιοκαταληξία ζευγαρωτή. Εκτός από τα άλλα επαγγέλματα, τα οποία είχε, ήταν και ένας από τους καλύτερους ψάλτες της Σκοπέλου. Κάτοχος της Βυζαντινής μουσικής συνέθεσε αρκετούς εμπνευσμένους ψαλμούς.  Απέκτησε από τον γάμο του τρία παιδιά, δυο κορίτσια και ένα αγόρι. Το σπίτι του στο Γυφτόρεμα σώζεται ακόμα και σήμερα σε καλή κατάσταση. Ο Δρακιώτης έζησε φτωχός, πέθανε πάμφτωχος σε βαθύ γήρας στη Σκόπελο στις 24 Μαϊου 1904 και κηδεύθηκε «δημοσία δαπάνη».
Διακρίνεται για την ευρυμάθεια του που καλύπτει την αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά και την πατερική-βυζαντινή. Τα έργα του γραμμένα σε στίχους διακρίνονται από έντονη σατιρική διάθεση. Χαρακτηριστική είναι η μη αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Προοδευτικός στις πεποιθήσεις του ο Δρακιώτης θεωρούσε εχθρούς της ανθρωπότητας την αμάθεια, τη δεισιδαιμονία και τον φατριασμό.

Συγγραφικό έργο:

«Ο κώνωψ Ολύμπου και Μακεδονίας», Αθήνα, 1870
«Κάτοπτρον των ψυχικών παθών», Αθήνα, 1870
«Η Υδραία νοικοκυρά» (Δυσεύρετο βιβλίο)
«Το πρώτον κούρεμα του Πάπα», Λάρισα, 1883
«Του κρασιού τα θαυμάσια» (Σε χειρόγραφο)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Αδαμάντιος Σαμψών «Ιωάννης Δρακιώτης. Ένας άγνωστος Σκοπελίτης λόγιος του 19ου αι.»
Βασίλης Τομανάς «Λογοτέχνες της Σκοπέλου. Ο άγνωστος Ιωάννης Κ. Δρακιώτης και ο διάσημος Παύλος Νιρβάνας»

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΣΤΑΜΟΣ - ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1903 ή 1905-2000)
Wednesday, August 26, 2020
Γνώρισε τον Παναγιώτη Τρεμπέλα το 1915 μέσα από τα άρθρα του για το περιοδικό «Ζωή». Ήταν τότε μαθητής Δημοτικού Σχολείου στο χωρό Σίρτζι, όπως ονομαζόταν μέχρι το 1961 και έκτοτε Σύρριζα του νομού Μεσσηνίας.
Τελειώνοντας τις Γυμνασιακές σπουδές του, στην ιδιαίτερη του πατρίδα μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία. Εκεί γνωρίζει από κοντά την μεγάλη αυτή φυσιογνωμία, διότι εν τω μεταξύ ανέλαβε εργασία στη «ΖΩΗ». Εκτιμώντας την προσωπικότητα, την εργατικότητα και αφοσίωση του στην Θεολογική επιστήμη, ο Παναγιώτης Τρεμπέλας γίνεται η αιτία να βρεθεί στην Χαλκιδική τις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Κατ’ αρχήν ως Γραμματέας της Ιερής Μητρόπολης Κασσάνδρειας, κατόπιν ως καθηγητής εις το Γυμνάσιο Πολυγύρου και εν τέλει ως Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Βάλτας, τότε και σήμερα Κασσάνδρειας.
Ήταν ενεργό και πιστό μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Η ΖΩΗ». Είχε συγγραφική δεινότητα και υπήρξε πολυγραφότατος. Άρθρα και μελέτες του δημοσιεύονταν συνεχώς σε εκκλησιαστικά, θεολογικά και ιστορικά περιοδικά, εκφράζοντας τις απόψεις του, ενημερώνοντας και προβληματίζοντας τους αναγνώστες του.
Συνέγραψε την Βιογραφία του αειμνήστου Μητροπολίτου Κασσάνδρειας Ειρηναίου. Εντυπωσιασμένος και επηρεασμένος από την ιστορία της ευάνδρου και ηρωοτόκου Χαλκιδικής κατά την επί 34 συναπτά έτη παραμονής του σ’ αυτήν, συνέγραψε επίσης τα βιβλία : «Σύνοψις των υπέρ της ελευθερίας αγώνων της Χαλκιδικής», «Η Επανάστασις και καταστροφή της Κασσάνδρας τω 1821», θεατρικό έργο για σχολικές εορτές κ.ά.
Το 1961 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ» που αποτελεί ακόμα και σήμερα σπουδαιότατη βιβλιογραφία για τους μελετητές της ιστορίας του τόπου μας. Χρησιμοποίησε για την εγγραφή  του βιβλίου τις αφηγήσεις γερόντων, ιδιωτικά αρχεία και τοπικά λαογραφικά στοιχεία της Κασσάνδρειας (Βάλτας). Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν τότε από την πώληση του ανωτέρω βιβλίου πήγαν προς ενίσχυση του ταμείου ανέγερσης κτιρίου του γυμνασίου Κασσάνδρας.
Διακρίνει κανείς πόσο βαθειά επηρέασε η παραμονή του στη Χαλκιδική την αγάπη του προς αυτήν και τους ανθρώπους της αναφερόμενος προς αυτούς. Ευρισκόμενος σε βαθύ γήρας στον Οίκο Ευγηρίας «Χριστιανική Αγάπη» στην Αγ. Παρασκευή, ανήκων στην Αδελφότητα Θεολόγων, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και εκοιμήθη πλήρης ημερών στις 7 Σεπτεμβρίου του 2000.
Κατά πληροφορία δε του στενού συνεργάτη του και καθηγητού της Θεολογίας Ν. Μπρατσιώτη, το αρχείο του ως και το αρχείο του αειμνήστου Μητροπολίτου Ειρηναίου ευρίσκεται και φυλάσσεται στην «Εταιρεία Φίλων του Λαού» στην οδό Ευριπίδους στην Αθήνα.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Ο Μητροπολίτης Κασσάνδρειας & πρώην Μελενίκου Ειρηναίος 1864-1945 (βιογραφία) (1949)
Σύνοψις των υπέρ της ελευθερίας ηρωϊκών τnς Χαλκιδικής αγώνων (1954)
Η ηρωϊκή Κασσάνδρα ανά τους αιώνας (1961)
Θρύλοι και παραδόσεις της Κασσάνδρας (1972)

Κείμενο: Αντώνιος Ιωάν. Παλαμήδης - ιατρός

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΜΑΤΑΥΤΣΗΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1909-1993)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Βασίλειος Ματαυτσής γεννήθηκε το 1909 στην Κασσάνδρεια (Βάλτα) Χαλκιδικής και εξάχρονο παιδί ακόμα έμεινε ορφανός από πατέρα μαζί με τον μόλις λίγων μηνών μικρότερο αδελφό του. Η εξασφάλιση του επιούσιου ανάγκαζε τη χήρα μητέρα τον να τον αποσπά συχνά από τα σχολικά του καθήκοντα για να δουλεύει σε διάφορα αφεντικά σαν παραγιός σε αγροτικές δουλειές, ίσως και δυσανάλογου βάρους εν σχέση με την ηλικία του.
Οι άχαρες αυτές εμπειρίες απ’ τη μία και η φτώχεια απ’ την άλλη γιγάντωσαν την δύναμη του ιδίου και της μάνας τον, που κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και με χίλιες δύο στερήσεις κατόρθωσε να τον στείλει στο διδασκαλείο Θεσσαλονίκης για να γίνει δάσκαλος. Προσδιορίστηκε σε σχολείο της περιφέρειας Λαγκαδά όπου και δίδαξε για λίγο διάστημα και το 1929 διορίστηκε στη Σάρτη (Νέα Αφησιά) Χαλκιδικής, όπου και παρέμεινε επί δεκαπέντε χρόνια. Εκεί γνώρισε την σύντροφο της ζωής του Ασημίνα, μία προσωποποίηση της καλοσύνης, της υπομονής, της στοργικότητας και της αφοσίωσης, με την οποία και απέκτησε τρία παιδιά. Η αφοσίωση στη δουλειά του, η εργατικότητά του και ο νεανικός του ενθουσιασμός στο καθήκον, γίνανε θεμέλιο λιθάρι για το σχολικό κτίριο της Σάρτης. Γι ’ αυτό και από τον τότε επιθεωρητή του κ. Πετσάλα του απονεμήθηκε «ΕΠΑΙΝΟΣ» με πεντακοσιόδραχμον γέρας «δια το εξαιρετικώς ευδόκιμον της υπηρεσίας του».
Τάχθηκε με την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα χρόνια της κατοχής ενάντια στον κατακτητή και γλίτωσε στο παρά πέντε το εκτελεστικό απόσπασμα στον Όρμο της Παναγιάς όταν πιάστηκε μαζί με άλλους σε μπλόκο. Η δράση του αυτή παρά λίγο να γίνει εμπόδιο στην εισαγωγή του μεγαλύτερου γιου του στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1953.
Το Νοέμβριο του 1944 όλη η οικογένεια έφυγε από τη Σάρτη και εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του Βάλτα. Εκεί και επί είκοσι σχεδόν χρόνια υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου. Συνέβαλε ουσιαστικά στη ανέγερση νέου κτιρίου για το Δημοτικό σχολείο που μέχρι τότε συστεγαζόταν κατ’ ανάγκην με το Γυμνάσιο, ξεπερνώντας πολλές αντιδράσεις και εμπόδια για το σκοπό του αυτό. Επινόησε το αριθμητήριο «Μετρώ και λογαριάζω», εποπτικό μέσο διδασκαλίας της αριθμητικής, το οποίο και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και έγραψε βιβλία με παιδικά ποιηματάκια για τις μικρές τάξεις τον Δημοτικού.
Η αγάπη για τον τόπο του τον έκανε να ασχοληθεί, να ρωτήσει, να μάθει, να μιλήσει και να γράψει γι ’ αυτόν. Έτσι, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 παράλληλα με τα διδασκαλικά του καθήκοντα, με επισκέψεις του σε σπίτια γερόντων και γεροντισσών τον χωριού, συγκέντρωνε σαν τη μέλισσα τη γύρη της ιστορίας και της παράδοσης. Κι ύστερα από ξενύχτια και μόχθο ετών, είδαν το φώς της δημοσιότητας: Παροιμίες και παροιμιώδεις εκφράσεις που λέγονται στη Βάλτα, Ιστορία της Επανάστασης της Χαλκιδικής και ο Χαλασμός της Κασσάνδρας το 1821, Τραγούδια του γάμου και άλλα παλιά τραγούδια. Παιχνίδια που παίζονταν στη Βάλτα από το 1830 μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, καθώς και το μεγάλο του έργο ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ της Βάλτας σε δύο τόμους, που αναφέρεται στη ζωή του τόπου κατά την εκατονταετία 1840-1940 που εκδόθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρειας. Για το έργο του αυτό τιμήθηκε με έπαινο και χρηματικό βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το 1981. Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπηρέτησε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1966 με το βαθμό του Διευθυντού.
Οι υποδείξεις των παιδιών του να γράψει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες από τα χρόνια της κατοχής, μετά την ολοκλήρωση του λαογραφικού τον έργου, έγιναν αποδεκτές, όμως στο ξεκίνημα έπαθε το πρώτο του εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι δεν μπόρεσε ούτε καλά-καλά ν’ αρχίσει γιατί στη συνέχεια επί χρόνια ταλαιπωρήθηκε με δεύτερο και τρίτο επεισόδιο για να κλείσει τον κύκλο της ζωής του τον Φεβρουάριο του 1993.

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

«Παροιμίες και παροιμιώδεις εκφράσεις που λέγονται στην Κασσάνδρα» (1963)
«Τοπικά κ.λ.π. παλιά τραγούδια Κασσάνδρας (Βάλτας) Χαλκιδικής» (1965)
«Ιστορικές αφηγήσεις και πληροφορίες από την Κασσάνδρα 1821-1912» (1974)
«Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» (2006)

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΛΑΣ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1936-2017)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Δημήτρης Τσιάλας του Αθανασίου και της Καλούδας γεννήθηκε το 1936 στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής από γονείς αγρότες και σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία της Θράκης και της Μακεδονίας.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 7 βιβλία του. Τα Παιδικά Χρόνια του Δήμου (1992), με επιμέλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, το 1998 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των αξιόλογων βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκεται στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων Αθηνών, Πειραιώς, Πελοποννήσου, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κομοτηνής και πολλών ΤΕΙ.
Παράλληλα, επί οκτώ χρόνια, από το 1994 έως το 2002, εξέδιδε το περιοδικό Κασσάνδρα, υπό την σκέπην του «Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης» και με σχεδιασμό του Ντίνου Χριστιανόπουλου, που αναφερόταν στα πολιτιστικά στοιχεία της πατρίδας του, κυρίως παραδοσιακά (τραγούδια, παραμύθια, αφηγήσεις), και φιλοξενούσε επίσης άρθρα επιστημόνων. Η ενασχόληση του με το περιοδικό είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη συλλογή παραδοσιακών τραγουδιών μερικά από τα οποία τραγούδησε και ο ίδιος.

Τα εκδοθέντα βιβλία του είναι:

01. «Τα παιδικά χρόνια του Δήμου» (1992, α' έκδοση με επιμέλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου) β' έκδοση 2006, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής.
02. «Τα αλάνια του Βαρδαρίου» (1996, εκδ. Κώδικας 2010, εκδ. Degiorgio)
03. «Ένας μικρός άγιος» (1999, εκδ. Κώδικας 2010, εκδ. Degiorgio)
04. «Ο καπετάν Χάψας» (2000, εκδ. Κώδικας 2010, εκδ. Degiorgio)
05. «Μαγδαληνή η αγία κομουνίστρια» (2002, εκδ. Κώδικας)
06. «Τα μοβ χρόνια της κυρα Νιόβης» (2004, εκδ. Κώδικας 2010, εκδ. Degiorgio)
07. «Ανάμεσα Γκιούμπαξε και Σμύρνη» (2010, εκδ. Λιβάνη)

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΛΗΡΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
04. ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΜΠΕΛΑΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1921-2007)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Ξενοφών Μπελόπουλος ή Αμπελάς, γεννήθηκε το 1921 στο Κασσανδρινό της Χαλκιδικής από γονείς αγρότες. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στη Βάλτα (Κασσάνδρεια) και στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο του δασκάλου και της νομικής. Υπηρέτησε ως δάσκαλος και αργότερα ως εφοριακός υπάλληλος.
Πήρε παράλληλα άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Έβρου. Δικηγόρησε στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Ορεστιάδας έξι περίπου χρόνια. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Αγροτικής Τραπέζης, των αρτοποιών Ορεστιάδας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ορεστιάδας, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «ΟΡΕΣΤΗΣ», μέλος της εφορίας του Εθνικού γυμναστηρίου Ορεστιάδας, μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΚΠΑ και άλλων φιλανθρωπικών σωματείων και συλλόγων. Εργάστηκε ακόμα ως συμβολαιογράφος Ορεστιάδας και Αθηνών.
Συνταξιούχος ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη λογοτεχνία και κυρίως με την λαογραφία. Έγραψε πολλά λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα, κ.λ.π.
Το βιβλίο του «Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ» (Λαογραφικές μνήμες), γράφτηκε σε χρονικό διάστημα πάνω από εφτά χρόνια. Τα κείμενά του είναι γραμμένα στην ντοπιολαλιά την Κασσανδρινή και τη Χαλκιδικιώτικη και σ' αυτά ξετυλίγεται ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που έζησαν στην περιφέρεια της Κασσάνδρας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας του νομού Χαλκιδικής, στα πρώτα πενήντα χρόνια του 20ού αιώνα (Ήθη, έθιμα, ασχολίες, επικοινωνία, κοινωνικές σχέσεις κ.λ.π.). Έχει βραβευθεί με Α' έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών και περιλαμβάνεται γλωσσάρι με περίπου 2000 λέξεις της τοπικής διαλέκτου.
Ο Ξενοφών Μπελόπουλος - Αμπελάς πέθανε στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου 2007 σε ηλικία 86 ετών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

«Ο συμβολαιογράφος και η δημοτική γλώσσα» Αθήνα 1986
«Ο καημός της ρίζας. Λαογραφικές μνήμες» Αθήνα 1999
«Ζωή μου πικρογλυκειά» Κασσανδρινό 2002
«Τοπωνύμια του χωριού μου του Κασσανδρινού» Κασσανδρινό 2004

ΠΗΓΗ:
Χρήστος Μπελόπουλος - Κλινικός Ψυχολόγος
Website: https://kassandrino.blogspot.com/

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΛΗΡΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ (1927-1985)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Γιώργος Ιωάννου (ψευδώνυμο του Γιώργου Σορολόπη), γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1927 στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και ήταν ο πρωτότοκος από τα τέσσερα παιδιά της μικροαστικής οικογένειάς του.
Τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια τα έζησε στη Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση το διάστημα της Κατοχής, όταν για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, αυτός και τα αδέλφια του κατέφυγαν στη Χαλκιδική και στη συνέχεια στην Αθήνα. Η περίοδος της Κατοχής έχει σημαδέψει έντονα την ψυχή του και επανέρχεται συχνά στο συγγραφικό του έργο.
Το 1947 εισάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. απ' όπου αποφοίτησε το 1950. Στη συνέχεια εργάστηκε για λίγο καιρό ως φιλόλογος και τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, Ηλιοτρόπια.
Το 1954 διορίστηκε βοηθός στην έδρα της Αρχαίας Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Παραιτήθηκε όμως γρήγορα (1955) και προσελήφθη στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου δίδαξε ένα χρόνο.
Την περίοδο 1956-1959 δίδαξε σε ιδιωτικά γυμνάσια της Αθήνας και της επαρχίας, ενώ παράλληλα ήταν και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Διαγώνιος» στο οποίο το 1959 δημοσίευσε 18 ποιήματα.
Το 1960 διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση και τοποθετήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας.
Το 1961 άρχισε να γράφει τα πρώτα του πεζά έργα και αποσπάστηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης όπου ίδρυσε το Ελληνικό Γυμνάσιο. Από τη Λιβύη επέστρεψε στην Κυνουρία το 1963.
Το 1964 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διαγώνιος» το πρώτο βιβλίο του με πεζά «Για ένα φιλότιμο». Εξομολογείται: «Συχνά σηκωνόσουν μες στα άγρια μεσάνυχτα, όχι μόνο για να σημειώσεις κάτι, αλλά και για να ξαναδιαβάσεις εκείνο ή το άλλο σημείο, να δεις πώς ακούγεται, πώς σου φαίνεται σχεδόν μέσα στον ύπνο, μέσα στον ύπνο και στον ξύπνο, μέσα στην απόλυτη σιγή, καθώς το πρόφερες. Και τα έκαμνες αυτά, γιατί πιστεύεις πως την ουσία των πραγμάτων - και τα κείμενα πράγματα είναι - δεν την αγγίζουμε μόνο σε κατάσταση νηφαλιότητας, αλλά και ύπνου και μισοΰπνου και μεθυσιού και πόνου και πόθου». («Η πρωτεύουσα των προσφύγων», Εις εαυτόν, σελ. 229). Μετατίθεται στο Γυμνάσιο Κασσάνδρας Χαλκιδικής όπου δίδαξε ως το 1966.
Μετά το 1974 έγινε βασικό μέλος της επιτροπής που ετοίμασε το «Ανθολόγιο» για τα παιδιά του Δημοτικού και ο εισηγητής των περισσότερων κειμένων που ανθολογήθηκαν από το 1975 στα Νεοελληνικά αναγνώσματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το 1979 μετατέθηκε ως γυμνασιάρχης στο Καρλόβασι της Σάμου, αλλά παρέμεινε αποσπασμένος στο υπουργείο Παιδείας.
Ο Γιώργος Ιωάννου κέρδισε το Α' Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1979 για το βιβλίο του «Το δικό μας αίμα».
Πέθανε το 1985, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, μετά από εγχειρητικό σηψαιμικό σοκ.
Στοιχεία τεχνικής που χαρακτηρίζουν το έργο του Ιωάννου είναι η μονομερής αφήγηση, η τεχνική του διασπασμένου θέματος και η σύνθεση του χρόνου. Η μονομερής ή μονοεστιακή αφήγηση είναι μια μορφή αφήγησης, στην οποία τα πάντα μας δίνονται από την οπτική γωνία ενός μόνο προσώπου, το οποίο άλλοτε μετέχει σε αυτά που εξιστορούνται και άλλοτε είναι θεατής και τα αφηγείται. Η αφηγηματική αυτή μορφή δεν γίνεται απαραίτητα σε πρώτο πρόσωπο, αν και είναι το συνηθέστερο. Π.χ. και μολονότι σε όλα πεζά του Ιωάννου ακολουθείται η μονομερής αφήγηση, άλλα είναι γραμμένα σε πρώτο, άλλα σε δεύτερο και άλλα σε τρίτο πρόσωπο.
Στην τεχνική του διασπασμένου θέματος, τα γεγονότα είναι ψηφίδες που συνθέτουν το αφήγημα ενώ ταυτόχρονα παρεμβάλλονται σκέψεις και συναισθήματα του συγγραφέα. Δεν υπάρχει δηλαδή η κλασική μορφή διηγήματος με αρχή, μέση και τέλος.
Η σύνθεση του χρόνου αποτελεί το τρίτο τεχνικό γνώρισμα των πεζών του Ιωάννου. Σύμφωνα με αυτό, η αφήγηση μπορεί να ξεκινά από το παρόν ή το παρελθόν, αλλά δεν προχωρεί γραμμικά προς μεταγενέστερες στιγμές, αφού η μετάβαση από το παρόν στο παρελθόν και αντίστροφα είναι συνεχής.
Επίσης σημαντικό ρόλο στο έργο του Ιωάννου παίζουν οι εμπειρίες του από τα μέρη όπου έζησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και το κοινωνικό του περιβάλλον (η οικογένεια, οι φτωχογειτονιές, οι φίλοι, οι άνθρωποι που γνώρισε, κλπ.). Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η γενέτειρά του, η οποία δίνεται όχι μόνο ως ένας συγκεκριμένος χώρος με τα μνημεία, τις γειτονιές, τους δρόμους, τους πρόσφυγες και την πολυπολιτισμικότητά της, αλλά και ως χώρος στον οποίο έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια.

Το έργο του:

I. Ποίηση

● Ηλιοτρόπια, έκδοση του συγγραφέα, Θεσσαλονίκη 1954.
● Τα χίλια δέντρα, έκδοση του περιοδικού Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη 1963.
● Τα χίλια δέντρα και άλλα ποιήματα, 1954-1963, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1973.

II. Πεζογραφία

● Για ένα φιλότιμο, Πεζογραφήματα, εκδ. Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη 1964.
● Η σαρκοφάγος, Πεζογραφήματα, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1971.
● Η μόνη κληρονομιά, Πεζογραφήματα, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1974.
● Το δικό μας αίμα, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1978.
● Ομόνοια 1980, εκδ. Οδυσσέας, Αθήνα 1980 (Φωτογραφίες Ανδρέας Μπελιάς).
● Επιτάφιος θρήνος, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1980.
● Κοιτάσματα, Πεζά κείμενα, εκδ. Ορέστης, Αθήνα 1980.
● Πολλαπλά κατάγματα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Αθήνα 1981.
● Εφήβων και μη, Διάφορα κείμενα, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1982.
● Εύφλεκτη χώρα, εκδ. Καθημερινή, Αθήνα 1982.
● Καταπακτή, εκδ. Γνώση, Αθήνα 1982.
● Η πρωτεύουσα των προσφύγων, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1984.
● Ο της φύσεως έρως, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1985.
● ΟΠίκος και η Πίκα (παιδικό παραμύθι), Αθήνα 1986.

III. Μεταφράσεις

● Ευριπίδη, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1969.
● Τάκιτου: Γερμανία, 1980.
● Παλατινή ανθολογίαΣτράτωνος: Μούσα παιδική, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1980.

IV. Μελέτες - φιλολογικά κείμενα

● Δημοτικά τραγούδια της Κυνουρίας, ανάτυπο από το περιοδικό Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη 1965.
● Τα δημοτικά μας τραγούδια, εκδ. Ταχυδρόμος, Αθήνα 1966.
● Μαγικά παραμύθια του ελληνικού λαού, εκδ. Ταχυδρόμος, Αθήνα 1966.
● Παραλογές, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1970.
● Καραγκιόζης (τρίτομο έργο), εκδ. Ερμής, Αθήνα 1973.
● Παραμύθια του λαού μας, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1973.
● Αλεξάνδρεια 1916 - Ημερολόγιο Φίλιππου Δραγούμη, εκδ. Δωδώνη, Αθήνα 1984.
● Ο της φύσεως έρως- Παπαδιαμάντης, Καβάφης, Ααπαθιώτης, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1985.
● Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής (συνεντεύξεις), εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1985.

V. Θεατρικά

● Το αυγό της κότας. Θέατρο για παιδιά. Εικονογράφηση Αλέξης Κυριτσόπουλος, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1981, η Μεγάλη Άρκτος (1981, περιοδικό Θέατρο).

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘ. ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. (1939-)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Γιώργος Αθ. Δαλαμάγκας γεννήθηκε το 1939, στο Πολύχρονο της Χαλκιδικής. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κασσάνδρα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ως φοιτητής της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής. Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία και είναι διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Έχει μετεκπαιδευτεί στις αναίμακτες μεθόδους της Καρδιολογίας στην Αμερική και έχει δημοσιεύσει σε ιατρικά περιοδικά άρθρα σχετικά με την ειδικότητά του. Από το 1998 ασχολείται με τη λογοτεχνία. Τότε εκδόθηκε το πρώτο του διήγημα "Η Επιστροφή" (εκδ. Κώδικας).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

«Η Επιστροφή» 1998
«Απροσδόκητη Ομολογία» 2003
«Κατεδάφιση» 2006
«Και πέρα απ' τη Μαύρη γραμμή» 2009
«Η Πατρίδα μου η Κασσάνδρα» 2011
«Ο φίλος κύριος Χ» 2016
«Τότε στο Πολύχρονο» 2017

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΛΗΡΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ - ΓΛΥΠΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (1965-)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Παρασκευάς Μάγειρας γεννήθηκε το 1965 στην Καλάνδρα Χαλκιδικής όπου και ζει μόνιμα. Τελειόφοιτος Τ.Ε.Ι . Αυτοδίδακτος άρχισε να κάνει τα πρώτα του γλυπτά το 1982 από πέτρα. Η αρχαία ελληνική γλυπτική καθώς και ο χώρος στον οποίο ζεί , τον επηρέασε  ώστε να καταλάβει από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας που φανερώνεται με την μαγεία της τέχνης και ιδιαίτερα της γλυπτικής.  Το 1984, παρακολούθησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μαθήματα σχεδίου κοντά στον Ολλανδό καλλιτέχνη  HANS VAN BEECK.  Το 1988 γνωρίστηκε με τον  γλύπτη Γιώργο Σωτηρίου ο οποίος του στάθηκε πολύτιμος  σύμβουλος και επηρέασε την πορεία του. Από το  2000 είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, το 2010 μέλος του ΣΚΠ, ενώ το 2003 έγινε μέλος του ΕΤΤΕ. Έχει κάνει μέχρι σήμερα  ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές. Τα έργα του είναι κυρίως από πέτρα (κονχυλιάτη λίθο) και μάρμαρο. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Παράλληλα έχει εκδώσει και 8 βιβλία- μελέτες που αφορούν την χερσόνησο της Κασσάνδρας από την εποχή του λίθου μέχρι σήμερα. Στην Καλάνδρα Χαλκιδικής διατηρεί εργαστήριο και μόνιμο εκθετήριο με γλυπτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

«Μένδη Καλάνδρα», Θεσσαλονίκη 1996
«Αρχαία Σκιώνη-Τσαπράνι», Θεσσαλονίκη 1996
«Αρχαίες λατρείες και ιερά στην χερσόνησο της Κασσάνδρας», Θεσσαλονίκη 1997
«Εποχή του λίθου και του χαλκού στην Κασσάνδρα», Κασσάνδρεια 1999
«Μενδαίος Οίνος», Κασσάνδρα 2001
«…και Νέης Πόλιος και Αίγης και Θεράμβω…», Κασσάνδρεια 2002
«Λιθανάγλυφα και επιγραφές σε παλιά σπίτια στην Καλάνδρα» 2012
«Κασσάνδρα Ιστορική διαδρομή της χερσονήσου Μέρος Α» 2017

Facebook: https://www.facebook.com/paraskevas.mageiras.1

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΠΛΗΡΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΗΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (1948-)
Wednesday, August 26, 2020
Ο Νίκος Δ. Νικολής γεννήθηκε στην Καλάνδρα Χαλκιδικής το 1948. Σπούδασε τεχνολόγος μηχανικός στην ΑΣΤΕΘ (πρώην Σχολή Υπομηχανικών Θεσσαλονίκης) και εργάστηκε στις τηλεπικοινωνίες. Ζει στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.
Το 1995 άρθρο του, για την ίδρυση της Καλάνδρας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κασσάνδρα» Περιοδική Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

«ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ - ΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ» 2020

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΙΜΟΛΕΩΝ Ι. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ. (1941-)
Wednesday, August 26, 2020
ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, 30-3-41

ΣΠΟΥΔΕΣ - ΤΙΤΛΟΙ:

● Απόφοιτος του Γυμνασίου Κασσάνδρας (1960)
● Πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Α.Π.Θ. (1966)
● Πτυχιούχος Προγραμματιστής Η/Υ (1972)
● International Schοοl οf Atmospheric Physics 3rd Course: Meteorology of Mediterranean Trapani-Sisily Ιtaly (1976)
● Σεμινάριο Σuνοπτικής Μετεωρολογίας στην ΕΜΥ (1973)
● Ηοnοrary Research Fellow οf Birmingham University, Department Geography (1979-80)
● Διδακτορικό Δίπλωμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο Γενική και Συνοπτική Μετεωρολογία - Κλιματολογία (1976)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ:

● Βοηθός στο Εργαστήριο Μετεωρολογίας -Κλιματολογίας (1970)
● Επιμελητής στο ίδιο Εργαστήριο (1977)
● Λέκτορας του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (1982)
● Επίκουρος Καθηγητής στον ίδιο Τομέα. (1984)
● Αναπληρωτής Καθηγητής στον ίδιο Τομέα. (1987)
● Καθηγητής στον ίδιο Τομέα (1991)
● Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. (2009)

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης - Ηλεκτρονικός, Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
Sunspot Web Design - Κασσάνδρεια Χαλκιδικής

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ:
(Στον τόπο που γεννήθηκε: ΒΑΛΤΑ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ)
Wednesday, August 26, 2020

01. «Ο κώνωψ Ολύμπου και Μακεδονίας»
είναι βιβλίο που έγραψε το 1870 ο ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΔΡΑΚΙΩΤΗΣ, εκ Σκοπέλου, Δάσκαλος σε χωριά της Κασσάνδρας κατά την 10ετία 1860. Περιγράφει το κλίμα, τον πληθυσμό και το χαρακτήρα των κατοίκων, καθώς και τα ήθη και έθιμα των κατοίκων της Κασσάνδρας εκείνη την εποχή. Την επιμέλεια της επανέκδοσης (φωτοτυπία) είχε το 1995 ο Τ. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ με συνδρομή της κεντρικής βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ..
02. «Ένα οδοιπορικό στην Κασσάνδρα κατά το έτος 1972» Συγγραφέας ο ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ φιλόλογος καθηγητής στο Γυμνάσιο Κασσάνδρας εκείνη την εποχή.
Την επιμέλεια της έκδοσης και δημοσίευσης στην τοπική εφημερίδα «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ» είχε κατά το 1996 ο Τ. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ.
03. «Το κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος Κασσάνδρας. Το παλαιότερο της περιοχής» Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ., δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ» κατά τον Ιούλιο 2002.
04. «Η εκπαίδευση στην Κασσάνδρα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετά το 1821» Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, διάλεξη στον σύλλογο Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης.
05. «Ιστορικές αναδρομές. Το πρώτο υδραγωγείο της Κοινότητας ΒΑΛΤΑΣ».
Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ. Δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα η «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ» τον Αύγουστο του 2003.
06. «Τα παραλειπόμενα κατά τη μεταφορά της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας από τη ΒΑΛΤΑ στον Πολύγυρο το έτος 1870» Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ. Δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ» κατά το έτος 2010 και στο περιοδικό «Παγχαλκιδικός Λόγος», τεύχος7ο, σελ. 15.
07. «Ιστορικές Μνήμες. Ο ιστορικός χαλασμός της Κασσάνδρας κατά την επανάσταση του 1821 και αναφορά στον καιρό κατά τη διάρκεια των υπέρ της ελευθερίας αγώνων των Ελλήνων» Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ. Δημοσίευση σε περιοδική έκδοση του Συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης.
08. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΛΤΑΣ
Αναφορά στα πρόσωπα που διετέλεσαν Πρόεδροι ή Κοινοτικοί Σύμβουλοι κατά την περίοδο (1920-1964)» Δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ» κατά το 2003.
09. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ
Αναφορά στα πρόσωπα που διετέλεσαν Δήμαρχοι ή Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά την περίοδο (1965-2002). Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΠΑΝΝΗΣ Δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ» κατά το 2003.
10. «Το μέσο υδατικό ισοζύγιο στην περιοχή της Κασσάνδρας» Συγγραφέας Τ. ΜΑΚΡΟΠΑΝΝΗΣ. Δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα «Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ».
11. «ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Αναφορά στις Κλιματολογικές συνθήκες» Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΠΑΝΝΗΣ. Δημοσίευση του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Α.Π.Θ., κατά το 1996.
12. «Οι βροχές και τα χιόνια στην Κασσάνδρα» Συγγραφέας ο Τ. ΜΑΚΡΟΠΑΝΝΗΣ. Δημοσίευση σε περιοδική έκδοση του συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης κατά το 2005.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ (LINKS):
Monday, August 30, 2021

Τα Μετόχια της χερσονήσου Κασσάνδρας
Επιφανείς Κασσάνδρας
Οι υγρότοποι της Κασσάνδρας από ιστορικο-αρχαιολογική άποψη
Λαογραφία & Πολιτισμός στην Κασσάνδρα
Η λίμνη Μαυρόμπαρα με τις σπάνιες χελώνες στο Πολύχρονο
Περιπατητικές Διαδρομές στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας
Το πυροβόλο FLAK 30 των 20mm στην παραλία της Φούρκας
Ζωγράφοι-Γλύπτες
Λαϊκοί Οργανοπαίχτες & Τραγουδιστές της Κασσάνδρας
Λογοτέχνες-Συγγραφείς-Επιστήμονες της Κασσάνδρας
Οι Εκκλησίες & Τα Παρεκλήσια Της Κασσάνδρας (Φωτογραφίες)
Φεστιβάλ & Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κασσάνδρα
Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής (SPA)
Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σωλήνας Καλλιθέας
Παναγία Φανερωμένη ξωκλήσι του 16ου αιώνα στην Νέα Σκιώνη
Βυζαντινός Πύργος & Αγίασμα του Αγίου Παύλου στην Νέα Φώκαια
Άγιος Αθανάσιος τοιχογραφημένος ναός της Φούρκας
Ξενοφών Παιονίδης επιφανής αρχιτέκτωνας από την Φούρκα
Άγια Τριάδα τοιχογραφημένος ναός του Κασσανδρινού
Εκκλησία της Παναγίας τοιχογραφημένος ναός (1619) της Καλάνδρας
Ο Φάρος στο Ποσείδι
Τα παλιά σπίτια της Κασσάνδρειας
Ο ανεμόμυλος της Κασσάνδρειας
Ο γεροπλάτανος της Κασσάνδρειας
Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή
Υγρότοποι Νέας Φώκαιας (NATURA 2000)
Το Σπήλαιο στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής
Μικρό αφιέρωμα στους εκλεγμένους Πολιτικούς της Κασσάνδρας
Μοτέλ Ξενία Παλιουρίου (1962)
Sunspot Web Design
www.kassandra-halkidiki.gr
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΛΗΡΗΣ Τουριστικός & Πολιτιστικός Οδηγός
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΝΗΣ
63077 Πεζόδρομος Κασσάνδρειας Χαλκιδικής
ΤΗΛ.: +302374023330 & +306946676500
e-mail:
© Sunspot Web Design 2008-2024 ®
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
Thursday, March 31, 2022
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website: www.kassandra-halkidiki.gr ως πηγή των εικόνων (link).

Συνεργαζόμενες ιστοσελίδες:
HALKIDIKI GREECE
KASSANDRA'S DRINK, EAT & LEARN GUIDE
Κασσάνδρεια Χαλκιδικής
Kassandra Hotels