ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
( TOUR )

ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
(PALIOURI KASSANDRA HALKIDIKI)


website counters
KASSANDRA HALKIDIKI LOGO
    Η ονομασία του σημερινού χωριού οφείλεται στα παλιούρια, αγκαθωτούς θάμνους, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την περίφραξη των σπιτιών. Ιδρύθηκε σαν κοινότητα το 1918 με βασιλικό διάταγμα. Το Παλιούρι φημίζεται για την παραγωγή μελιού και ελαιόλαδου όπως και ολόκληρη η περιοχή. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική φύση και να περιπλανηθεί στα κατάφυτα μονοπάτια του πευκοδάσους ή στα στενά σοκάκια του χωριού με το μοναδικό τους παραδοσιακό χρώμα. Στην περιοχή του σημερινού χωριού, πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαία πόλη, με το όνομα Θέραμβος, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος. Ο ίδιος συγγραφέας σημειώνει ότι η πόλη στρατολογήθηκε βίαια από τον Ξέρξη και ίσως γι' αυτό δεν αναφέρεται σε μετέπειτα συγγραφείς. Στη χερσόνησο και στον όρμο του Αγίου Νικολάου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, που πιστοποιούν την ύπαρξη της πόλης.
    Οι κάτοικοι του Παλιουρίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο ιερέας Νικόλαος Τριανταφύλλου.
    Τον Ιούνιο του 1918 επίσης με Βασιλικό Διάταγμα, παραδόθηκε στο Παλιούρι και ο οικισμός "Χρούσω". Για το όνομα "Χρούσω" υπάρχει λαϊκή παράδοση που λέει ότι ονομάστηκε έτσι από τον βασιλιά Χρούσο που έζησε παλιά στην περιοχή. Στην περιοχή υπάρχει το ξενοδοχείο Ξενία που κτίστηκε το 1962 και το κάμπιγκ με το ίδιο όνομα το οποίο κατασκευάστηκε το 1974. Στο Χρούσω μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τα καταγάλανα νερά και τη χρυσαφένια αμμουδιά, που σε συνδυασμό με τα πεύκα που αγγίζουν τη θάλασσα σχηματίζουν ένα κυριολεκτικά μαγευτικό τοπίο. Νοτιοανατολικά του χωριού, στο τέλος του Τορωναίου κόλπου και έξι χλμ προς το ακρωτήρι Κάνιστρο, βρίσκεται ο οικισμός Ξυνά και δύο χιλιόμετρα μετά, συναντά κανείς τον οικισμό Άγιος Νικόλαος Κανίστρου με τους δύο γραφικούς κολπίσκους και τον φυσικό όρμο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η μελισσοκομία, οι τουριστικές επιχειρήσεις (ειδικά στους γύρω οικισμούς) και η ελαιοκομία. Επίσης, το Παλιούρι είναι ένας από τους καλύτερους και πιο φημισμένους ψαρότοπους της Χαλκιδικής. Ένα από τα ιδανικότερα, μεταξύ άλλων, σημεία για ψάρεμα, είναι το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.
© Copyright 2008-2013 ®
kassandra halkidiki sunspot records
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ
    Η κοινότητα Παλιουρίου ιδρύθηκε στις 28-6-1918 με βασιλικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 152/1918 φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Στην Κοινότητα συμπεριλήφθηκε και ο οικισμός «Χρούσω». Ως έδρα της ορίστηκε το Παλιούρι, που πήρε το όνομά του από τα πολλά παλιούρια, είδος αγκαθωτού θάμνου, με τα κλαδιά του οποίου στα παλιά χρόνια κατασκεύαζαν τους φράχτες, τους μπλοκούς, όπως λέγονταν. Η συνολική έκταση του χωριού είναι 30.080 στρέμματα. Από αυτά τα 16.000 είναι καλλιεργήσιμη γη και τα 14.080 δάση (13.380 του δημοσίου και 700 κοινοτικά). Ο οικισμός καταλαμβάνει 1.000 στρέμματα περίπου. Τα ελαιόδεντρα είναι 110.000.
    Εκτός από τον κύριο οικισμό κατά διαστήματα υπήρχαν κι άλλοι μικρότεροι, όπως το μετόχι του Οσίου Γρηγορίου, η Χρούσω, ο Άγιος Νικόλαος, ο Γλαρόκαβος, τα Ξυνά.
    Η καλύτερη παραλία, η Χρούσω, όπου βρίσκεται το «Ξενία» και το κάμπινγκ, είναι απαλλοτριωμένη από τον EOT. Το «Ξενία» κτίστηκε το 1962 και το κάμπινγκ το 1974. Στην αρχή, όταν κτίστηκαν, έδωσαν κάποια ώθηση στον τουρισμό της περιοχής, αλλά εν συνεχεία, σαν κρατικές επιχειρήσεις που είναι, υποβαθμίστηκαν. Οι εγκαταστάσεις έχουν παραμεληθεί, δεν επισκευάστηκαν εδώ και χρόνια.
    Για το όνομα «Χρούσω», της παραλίας του Παλιουρίου υπάρχει η λαϊκή παράδοση ότι στα παλιά τα χρόνια, τότε που ο τόπος ήταν χωρισμένος σε μικρά βασίλεια, έζησε εδώ ένας βασιλιάς Χρούσος κι ότι απ’ αυτόν έμεινε το όνομα.     Το ακρωτήριο της Κασσάνδρας ονομάζεται Κάνιστρο και από το Παλιούρι απέχει 8 χλμ. Υπήρχε ναός του Απόλλωνα Καναστρέου, ήταν ιωνικού ρυθμού και αυτό το μαρτυρεί ένα κιονόκρανο εντοιχισμένο πάνω στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η περιοχή του Κάνιστρου είχε παραχωρηθεί από το κράτος το 1933. Παλιά υπήρχε το μετόχι της μονής Αντερ-Ιβήρων στην περιοχή ανάμεσα στο Παλιούρι, στην Αγία Παρασκευή και στην Καψόχωρα (Αντερ λεγόταν το βουνό, το μέρος, όπου ήταν κτισμένο το μετόχι).
    Στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Θέραμβος την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος. Αυτή η πόλη βρισκόταν ανάμεσα στις τοποθεσίες Χρούσω και Αράπης (ύψωμα με πανοραμική θέα).
    Η περιοχή του Ακρωτηρίου στο Παλιούρι Χαλκιδικής αποτελεί "Τόπο Κοινοτικής Προστασίας" του δικτύου ΦΥΣΗ 2000(NATURA 2000) με κωδικό GR1270008. Πρόκειται για μία έκταση 2.872 στρεμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Παλιουρίου στο δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, εντοπίζεται στο ΝΑ τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Ο πυθμένας στη ζώνη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη κλίση, λόγω του έντονου κυματισμού που υπάρχει στο ακρωτήρι. Ο τόπος είναι σημαντικός λόγω των λιβαδιών του είδους Posidonia που υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής σε βάθος από 1,5-3 μ. Αυτό το είδος φανερόγαμου φυτού είναι ενδημικό της μεσογείου και απειλούμενο με εξαφάνιση στις περιοχές που μπορεί να έχουν ρυπανθεί. Κίνδυνοι για το ακρωτήρι αποτελούν η εκτεταμένη αλιεία και η διέλευση διαφόρων σκαφών ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΟΙ ΓΕΩΜΟΡΦΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ (ΠΑΛΙΟΥΡΙ)
    Οι φυσικές γεωμορφές της περιοχής Καλαμάκι στο Παλιούρι, προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους με πιθανή "συγκολλητική" ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου.
    Θα τις βρείτε σε πολλά σημεία στην περιοχή Καλαμάκι (Κάμπος) τα οποία είναι προσβάσιμα και με αυτοκίνητο. Η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά του και τον καθηλώνουν.
    Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα, σ’ αυτή τη διαδρομή, περιπατητικό μονοπάτι, ώστε να «αποκαλυφθούν» η μοναδικότητα της μορφολογίας των σχηματισμών και η οικολογική αξία τους.
    Επίσης παρόμοιες γεωμορφές υπάρχουν στο Μικρόβαλτο του Δήμου Καμβουνίων, 40 χλμ. νότια της Κοζάνης.
ΓΕΩΜΟΡΦΕΣ
Η ΠΑΛΙΑ ΒΡΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ
ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960
Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΡΟΥΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΜΠΙΓΚ
Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ (NATURA 2000)
ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960 (ΠΑΝΟΡΑΜΑ)
Weather by Freemeteo.com
ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΠΑΛΙΟΥΡΙ
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
& ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ :
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
GREEK MAKEDONIAN SUN KASSANDRA HALKIDIKI
www.kassandra-halkidiki.gr
ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
FWT Homepage Translator